ZDA in EU obnemeli, etiopska vojska ustrelila protestnika!

Američani želijo vedeti, zakaj ni bil protestnik zadavljen, liberalnejša Evropa pa, kaj je narobe s streljanjem gumijastih nabojev v očesa in razbijanjem lobanj.

Danes je bil zaradi poročila organizacije Amnesty International o dogajanju v Etiopiji na pobudo civiliziranega zahoda sklican Varnostni svet Združenih narodov.

Amnesty je v svojem poročilu naštel številne zločine etiopske vlade, ki jo vodi Nobelov nagrajenec za mir Abiy Ahmed – med drugim naj bi vojska ustrelila aretiranega protivladnega protestnika, ker mu je med aretacijo zazvonil telefon.

Ameriška ambasadorka pri ZN Kelly Craft je bila zgrožena nad dogajanjem v vzhodni Afriki: ”V poročilu so opisana barbarska dejanja etiopske vlade, ki ne sodijo v 21. stoletje. Naboje za vojsko kupuje država prek davkov, zato je streljanje protestnikov fiskalno popolnoma neodgovorno. Če Etiopija ne bo nemudoma pričela s koleni na vrat daviti nezaželenih družbenih elementov, napovedujemo ostre sankcije.”

V duhu čezatlantskega sodelovanja je sankcije podprla tudi Evropska unija, ki že dalj časa opozarja na pomanjkanje liberalnih vrednot v Afriki.

”Svobodna izbira je temelj vsake zdrave družbe. Za države, ki policistom in vojakom ne dajo na izbiro različnih metod pohabljanja, na primer gumijastih nabojev, pendrekov, solzivca in strelnega orožja, ni prostora v moderni mednarodni skupnosti,” je povedal predstavnik EU-ja.

Na potezi je sedaj etiopska vlada, ki se bo ob protestih na severu države lahko izkazala že naslednji teden.

Mednarodni opazovalci z zahoda bodo budno spremljali obnašanje njihove vojske in policije.

Komentarji: 1 "ZDA in EU obnemeli, etiopska vojska ustrelila protestnika!"

  1. el comandante | 31/05/2020 ob 11:57 | Odgovori

    Tole je pa zrelo vsaj za zaskrbljen odziv našega cenjenega predsednika Pahorja. Ko bodo začeli streljati v množice, bo pa bolj primeren zelo zaskrbljen odziv in vsaj dva (če ne celo trije) poziva k spravi

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*