Zakaj je zdravilo za Krisa drago, če so raziskave plačali davkoplačevalci? Prosti trg, bejbi!

Živel kapitalizem – plačali davkoplačevalci, kasira Novartis, otroci se lahko pa jebejo. Od drugod: Novartis kupil patent za kisik. 20 odstotkov zraka plačljivega.

Narod se v teh dneh sprašuje, zakaj je zdravilo za malega Krisa tako drago (najdražje na svetu), če pa so raziskave zanj plačali ameriški in francoski davkoplačevalci in dobrodelne organizacije?

Gre za delovanje nevidnih sil prostega trga, ki ga Slovenci zaradi naše komunistične zgodovine ne razumemo najbolje.

Kako deluje prosti trg?

Hvala, ker vprašate.

Prosti trg deluje tako, da sta ameriški Nacionalni inštitut za zdravje (NIH) in francoska dobrodelna organizacija Généthon za raziskave zdravila Zolgensma in spinalne mišične atrofije odobrili prek 450 milijonov dolarjev sredstev univerzam in inštitutom.

Novartis oz. njihova podružnica AveXis je nato patent kupil za neznano vsoto denarja, sedaj pa ga prodaja obupanim staršem za prek dva milijona dolarjev – voila, prosti trg!

Po ameriški zakonodaji morajo sicer biti zdravila, katerih raziskave financirajo davkoplačevalci, na voljo po dostopni ceni, vendar tega pravila v praksi ne uveljavljalo, kar nima nobene veze z lobiranje farmacevtskih gigantov.

Na drugi strani pa bo moralo biti zdravilo Zolgensma v Franciji občutno cenejše, saj Francozi klavzulo o dostopnosti zdravil, plačanih s strani državljanov, upoštevajo – vendar Zolgensma še ni registrirana v EU.

Za konce dajemo sarkazem in satiro na off in Novartisu sporočamo, naj se jebe.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*