Vprašajmo Jezusa: obhajamo praznik sv. Binkošta, zavetnika prikoličarjev in kamperjev

Danes je binkoštna nedelja, eden največjih krščanskih praznikov. Ogromno vernih in nevernih ljudi pa ne ve, kaj danes pravzaprav obhajamo. Poklicali smo Jezusa Kristusa na Kubo, da nam pove več o današnjem prazniku.

Pozdravljeni oz. ¡Hola! Danes obhajamo god sv. Binkošta, ki je po mojem mnenju najpomembnejši krščanski zavetnik.

Jorg Binkoscht je bil poštni delavec iz Dortmunda, ki se je v prvem stoletju po mojem rojstvu podal na počitnice na v Baško. Za osla je privezal svojo počitniško prikolico in se podal proti čudovitim plažam tega hrvaškega bisera.

Osel pa je hodil zelo počasi, saj je bila prikolica težka. Rimljani so zato Jorgu izdali ultimat – spelji se z avtoceste in vozi po regionalki, ker oviraš promet, če ne te bomo usmrtili.

Jorg pa se ni vdal. Vztrajal in vztrajal je na avtocesti, saj je prejšnje leto na ležalniku tik ob morju pozabil brisačo. Kolona za njim je segala že od Munichna do Beljaka, Rimljani so morali ustaviti vse vojaške operacije in trgovino – konec Rima je bil tik pred vrati!

V spomin na sv. Binkoschta Nemci še danes vsako jutro na ležalnike prinesejo brisače

Cesar Hadrijan je zato zahteval glavo Jorga Binkoschta. Kazni pa so bile v tistem času zelo krute: vojaki so Binkoschta ujeli in ga živega spekli na železnih rešetih. Kljub temu pa se Jorg ni pokesal za oviranje prometa.

Jorg Binkoscht je v petem stoletju postal svetnik Rimokatoliške cerkve in narodni zavetnik Nemčije, Avstrije, Nizozemske, Belgije, Češke in Slovaške. Vsako leto v juniju se ljudje spomnijo njegovega trpljenja tako, da za avtomobile pripnejo bele prikolice, ki simbolizirajo mir, in se počasi odpeljejo proti obali Hrvaške, kjer nato v njegov spomin na roštilju pečejo čevapčiče in ribe, vsakodnevno pa izvajajo obred ‘pozabljene brisače’, ko se ob 6. zjutraj zbudijo in na plažo odnesejo brisačo na najboljše mesto ob morju in v senci.

In tako kot je Binkoscht povzročal glavobole rimskim voznikom, tudi danes Nemci in ostali ob živce spravljajo pol Evrope.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*