Vojna v Beli Krajini – naš novinar se je pridružil elitni enoti stezosledcev

Na območje Bele Krajine smo prejšnji teden poslali našega novinarja, ki se je pridružil elitni enoti 3. bataljona vaških straž. V poplavi nasprotujočih si informacij smo želeli preveriti, kaj se tam v resnici dogaja. Spodaj je njegovo nelektorirano poročilo, ki smo ga prek telegrafa prejeli včeraj. Stik z novinarjem smo nato izgubili.

Neznana lokacija, nekje v džungli med Metliko in Kolpo, 26. julij 1962.

Nato sem zaslišal glas iz nebes, ki je rekel: »Zapiši: Blagor mrtvim, ki odslej umirajo v Gospodu! Da, govori Duh, odpočijejo naj se od svojih naporov; kajti njihova dela gredo z njimi.« (Razodetje 14:38)

Novinarski prijatelj, ki je kot eden zadnjih zapustil pekel obleganega Vukovarja, mi je povedal: ”Vojna je zlo, iz dobrega človeka iztrga dušo in jo na razprodaji proda hudiču.”

In v džunglah Bele Krajine posel cvet.

Pred tremi dnevi sem se pridružil elitnemu vodu vaških straž, ki deluje za frontno linijo globoko na območju imigrantkonga.

V zadnjem mesecu so fantje izgubili pol voda zaradi imigrantskih ostrostrelcev in granat, zato so še posebej na trnih. Tišina, nato pa se odpro vrata pekla in granate zasujejo celoten vod. In na tleh truplo tovariša, ki ga v domači Louisiani čaka mama. Še trenutek prej je vodu razlagal, kako bo po vojni kupil ladjo za lovljenje rakov in se ustalil v domačem New Orelansu.

Fantje so mi pokazali pretresljivo fotografijo bojev prejšnjih dni. Častnik Brian Grims je iz ognja potegnil soborca, vendar je bilo žal prepozno.

Poročnik Vojna

Tako mi je povedal poveljnik voda poročnik Blaž Zidar, ki je pravi pasji sin. Na današnji patrulji je z nama samo stotnik Žan Mahnič, saj je dal po hudih bojih ostalemu vodu dan počitka.

Prejšnji teden so namreč globoko v džungli prestregli mojstre lova, gre za elitno skupino nigerijskih imigrantov. Sledil je pekel na zemlji: ”Bitka je potekala celo noč, Jägermeistri so našo enoto popolnoma zdesetkali, na koncu pa smo mojstre lova vendarle potisnili nazaj prek meje,” z žarom v očeh razlaga stotnik Mahnič, ki v rodnem Kentuckyju ne more naročiti piva, v džungli Bele Krajine pa so mu v roke dali deset kilogramski mitraljez M60, pas s strelivom in božji blagoslov. Vojna je zlo.

Poročnik Zidar se je rodil v vojni. Številne bitke z enoto Jägermeistrov so pustile na njegov telesu hude posledice.

Poročnik Zidar je že več ur izjemno napet, saj so izvidniki v bližini opazili skupino sovražnikov. Vsakih nekaj ur prekine najino govoričenje z dvignjeno pestjo, z Mahničem se vrževa na tla, v zraku pa zavlada napetost, kot da bi drevesa džungle postala velikanske Teslove tuljave.

Poročnik Vojna. Tako fantje pravijo poročniku Zidarju. Vojna je zapisana na njegovem obrazu. Rdečica na licih, zmeden pogled in opotekajoča hoja, ki je gotovo posledica šrapnela iz ene od prejšnjih bitk.

Po urah hoje in napetosti končno pridemo do našega zidanega oporišča oz. v vojaškem žargonu zidance.

Stotnik Mahnič z nasmeškom odpre vrata. Zasliši se krik. Na tleh zagledam naše soborce. Previdno vstopimo v oporišče.

O, moj Bog. Jägermeistri so izvedli pravi pokol, fantje niso imeli nobene možnosti. Po ramenu me potreplja poročnik Zidar, obrnem se okoli, zadnje kar se spominjam je zelena flaša in jelen – bojni simbol elitne imigrantske enote lovskih mojstrov.

Vojna ne prizanaša nikomur. Stotnik Mahnič ima komaj 16 let – namesto da bi preganjal dekleta v rodnem Kentuckyju, na drugem koncu sveta brani demokracijo.

Komentarji: 3 "Vojna v Beli Krajini – naš novinar se je pridružil elitni enoti stezosledcev"

  1. Vrhunsko! 🙂

  2. Vsaka cast:-)

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*