Voditelji G7 požare v Amazoniji puščajo privatnemu sektorju

Sprejeta odločitev glede obsežnih požarov v Amazoniji. McDonalds in Adidas že izrazila zanimanje za gašenje. Privatnemu sektorju naj bi prepustili celoten boj proti klimatskim spremembam.

Spodbudne novice prihajajo iz hotela Du Palais iz francoskega Biarritza, kjer poteka srečanje skupine najbogatejših držav G7.

Voditelji so se odločili, da gašenje Amazonskega pragozda prepustijo prostemu trgu.

Donald Trump in Emmanuel Macron sta v izjavi za javnost povedala: ”Če privatni sektor v džungli vidi kakšno vrednost, naj jo pogasi, gozd pa lahko obdržijo. Če ne, pa je gozd tako in tako brez vrednosti in je torej vseeno, če zgori. Gre za revolucionarno idejo, s katero bomo spodbudili gospodarsko rast, Brazilija pa bo prihranila milijone pri plačah gasilcev, s čimer lahko še znižajo davke najbogatejšim in dolijejo goriva mitskemu efektu pršenja.”

Neuradno naj bi bilo zanimanje za gašenje Amazonije veliko – korporacije želijo tam postaviti golf igrišče, zabaviščni park in celo nakupovalno središče z ostanki deževnega gozda.

Če se bo izkazal za uspešnega, naj bi ta model postal osnova za boj proti klimatskim spremembam.

Gepardi, ki so blizu izumrtja, se tako učijo programiranja in s tem iščejo potencialne investitorje, ki bi jih rešili pred izginotjem.

Ledeniki severnih morij pa svoje površine že oddajajo kot prostor za velike plakate.

Hotel du Palais

Srečanje skupine G7 poteka v luksuznem letoviškem mestu Biarritz v Biskajskem zalivu.

Dvorec, kjer je danes znameniti Hôtel du Palais je v 19. stoletju postavil zadnji francoski cesar Napolen III svoji ženi Eugénii de Montijo.

Spominja torej na čase, ki so že davno mimo, ko je nekaj bogatašev, večinoma rojenih v bogastvo, odločalo o usodi celotnega sveta.

Kot rečeno, k sreči so ti časi samo še oddaljen spomin.

Hotel du Palais je bil nekoč simbol državnikov, ki so povsem izgubili stik z državljani.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*