Višja sociala: skrbnikom hudo bolnih otrok kar 4 evre več! Kdo bo to plačal?

Država dviga socialo. Se sploh še splača delat? Kdo preverja, kaj starši hudo bolnih otrok naredijo z denarjem? Kako vemo, da si ne kupijo cigaret in alkohola? Vse to in še več v današnji rubriki Moralna greznica, kako sem padel vanjo in zakaj ne morem ven.

V avgustu se prvič po osmih letih dvigajo socialni transferji – za 2,4 odstotka, kar bo našo državo letno stalo šest milijonov evrov več.

Breme na ustvarjalcih gospodarske rasti bo tako še večje, država pa nima nobenega pregleda nad tem, kako ti ljudje zapravljajo naš denar.

Pod drobnogled smo vzeli starše otrok, ki so gibalno ovirani, ali pa imajo težko motnjo v duševnem razvoju – dodatek za nego teh otrok se namreč dviguje z 200 evrov na kar 204 evre, ki bi jih naše gospodarstvo krvavo potrebovalo.

Primer sosedov

Na nas se je namreč obrnil bralec, katerega soseda imata hudo bolnega otroka.

Zapisal je: ”Nič nimam proti, da dobivajo naš denar. Moti pa me, ko potem vidim mamo tega otroka na balkonu s čikom. Mislim, to je potrata našega denarja, zakaj država ne zaposli nekaj sto inšpetkorjev, da bi to nadzorovali? Veste koliko denarja bi prišparal proračun? ”

Z omenjenimi očitki smo se obrnili na ministrstvo za delo, socialne zadeve in metanje paradižnikov v revne, kjer so se z našim bralcem strinjali.

Ministrica Ksenija Klampfer: ”Ja, problem staršev hudo bolnih otrok, ki v trgovini kupijo kavo Illy namesto Barcaffeja, nam je poznan in se z njim intenzivno ukvarjamo že dalj časa. Gre za hudo zlorabo davkoplačevalskega denarja, tako da ob višanju sociale pripravljamo korenito reformo, s katero bomo nadzorovali nakupe teh ljudi, v primeru kakršnih koli ekscesov pa jim bomo denar vzeli.”

Na ministrstvu tako pripravljajo košarico produktov, ki jih starši hudo bolnih otrok ne bodo smeli imeti v lasti.

Kot izgleda, bomo vsaj na enem področju naredili red. Naslednji cilj naše države pa bi morala biti vrnitev hudo bolnih otrok na trg dela. V Hoferju lahko polni police vsak.

Staršem hudo bolnih otrok je v življenju izjemno lepo, sedaj pa se bodo razvajali še z dodatnimi štirimi evri.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*