Videonadzor in aretacije protestnikov, žvižgači v gulagih – je Sovjetska zveza tik pred razpadom?

Premier Stalin izgublja nadzor nad državo, partija postaja vse bolj živčna. Medtem ko v bolnicah zmanjkuje prostora, rdeča armada dobiva nove tanke.

V trdnjavi komunizma vre.

Včerajšnje proteste na Rdečem trgu so zasenčile aretacije in množični videonadzor protestnikov, ki so zahtevali izpustitev disidenta Ivana Sergejeviča Galevskega, ki je bil odpeljan na ”ideološko reprogramacijo”, potem ko je opozoril na korupcijo znotraj partije.

Deportacija Galevskega pa je le češnja na torti korupcije, zmedene retorike politkomisarjev in razpada osnovnih državnih sistemov, za kar sovjetski državljani krivijo prezidij komunistične partije.

Eden od protestnikov na Rdečem trgu je za britanski BBC povedal: ”Na zahodu si ne predstavljate, kakšno je vsakdanje življenje v Sovjetski zvezi. Bolnišnice imamo iz 19. stoletja, prostora v njih zmanjkuje, minister za obrambo Mikhail Andrejevič Toninski pa se je prav pred nekaj tedni odločila za nakup novih oklepnih vozil. In v tej veliki krizi partija s svojimi državljani komunicira prek polpismenih partijskih idiotov, ki niso primerni za delo telegraf štange.”

Najpogostejše vprašanje, ki si ga v teh politično vročih dneh zastavljajo Sovjeti, je zato: ”Kje je Stalin?”

Dolgoletni predsednik partije se namreč v javnosti pojavlja samo še na strogo koreografiranih tiskovnih konferencah, kjer zrecitira ideološke floskule o vojnih razmerah in razrednih sovražnikih, nato pa ponikne za svojimi politkomisarji, ki so postali strelovod za gnev ljudstva.

Politični analitiki na zahodu se tako upravičeno sprašujejo, če se želi Stalin na prebrisan način znebiti konkurence znotraj partije in okrepiti svoj položaj na čelu Sovjetske zveze.

Kakor koli že, politična jesen bo v trdnjavi komunizma vroča – bo pomlad v Sovjetski zvezi ostala rdeča, ali pa bo na vzhod Evrope končno posijalo rumeno sonce na modrem nebu?

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*