Veseli vrtnar: kako zaščititi mačehe pred nuklearno eksplozijo?

V rubriki Veseli vrtnar skupaj z družinsko vrtnarijo Veselovih pomagamo pri vrtičkarskih težavah. Tokrat se na nas obrača bralec iz Nove Gorice: ”Pozdravljeni! Živim na obrobju Nove Gorice, 80 km od mojega doma pa ima NATO shranjenih 35 nuklearnih bomb, zaradi česar je italijanska baza Aviano ena od prednastavljenih tarč drugih nuklearnih sil. Zanima me, kako naj zaščitim mačehe v primeru nuklearne vojne?

Sila nadležna stvar znajo biti tile naši sosedje. Po naši solati vsak dan serje in ščije sosedova mačka, pa kljub prošnjam Novakovi ne naredijo nič.

Vaše vprašanje v Vrtnariji Veselovih dobimo zelo pogosto. Listne uši, kobilice, termonuklerarno orožje – včasih se počutimo, kot da narava naš vrt naravnost sovraži.

Odgovor na vaše vprašanje pa je sila preprost: odvisno od vetra. Kot vedno si pri vrtičkarskem modrovanju pomagamo z aplikacijo nukemap.

Če recimo vzamemo, da bi Aviano napadli Rusi z eno 550 kilotonsko konico, potem vaše mačehe direktno ne bodo ogrožene. V radiju 8 km (približno do mesta Pordenone) bi vse organske snovi zgorele v peklenski krogli groze in brezupa, naprej pa je vse odvisno od vetra.

Že 5 m/s zahodnika bi recimo v Novo Gorico prinesel dozo sevanja, ki je ekvivalentna 100 rad/uro – v štirih urah bi tako umrli od akutne radiacijske bolezni, vaše mačehe pa bi ostale brez lastnika. Kaj pa bo vrt brez vrtnarja?

Zahodni veter za vaše mačehe definitivno ni ugoden. Radiacijsko veselje bi prinesel nad vso Slovenijo. Vir: nukemap

Še en problem bi bil, če Aviana ne bi napadli zgolj z eno konico – potem ste zopet v riti oz. vam bo glede na dozo prejetega sevanja po vsej verjetnosti zrasla še kakšna rit ali tri.

Zato vam svetujemo, da boga vetra prosite za burjo in naj se makaronarji ukvarjajo s sevanjem, mačehe pokrijte s polivinilom, ali pa investirate v protiraketni ščit.

Trenutno imamo v akciji Substralovo protiraketno baterijo, kjer vam radarski sistem podarimo brezplačno.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*