V Gorenju brez službe ostalo 22 metrov tekočega traku in 16 robotov!

Posledica korone, uprava najprej odpustila 1000 človeških virov, nato pa je morala žal izklopiti tudi robotske varilce in avtomatizirane viličarje. Roboti v negotovosti, mnogi imajo družine in kredite.

Včeraj so iz velenjskega Gorenja sporočili, da bodo morali zaradi negativnih posledic koronavirusa na gospodarstvo začasno izklopiti 22 metrov tekočega traku in 16 različnih robotov.

Direktor podjetja Hisense Gorenje je povedal, da je bila odločitev izjemno težka: ”Odpuščanja smo poizkušali izpeljati v skladu s socialnim dialogom, zato smo na cesto najprej vrgli 1000 človeških virov, ki jih lahko brez problema nadomestimo. Ker pa se situacija ne izboljšuje, smo bili s težkim srcem primorani narediti reze tudi pri naših robotskih kolegih.”

Za populacijo delovnih robotov je to prava katastrofa, saj je v trenutnih razmerah nemogoče dobiti delo, mnogi izmed njih pa imajo družine in kredite.

Avtomatski varilec Hyundai X-2500: ”Ne vem, kaj bomo. Žena je bila šivalni stroj v prekmurskem Boxmarku in je pred meseci pristala na cesti, sedaj sem brez dela ostal še sam. Razmišljamo o selitvi v Nemčijo.”

Takšnih in podobnih zgodb smo danes slišali ogromno, vsem pa je skupen strah pred tem, kaj bo prinesla prihodnost.

Vlada je sicer obljubila, da bo pomagala vsem robotom, ki so zaradi koronakrize ostali brez dela, vendar pa roboti ne želijo miloščine, ampak delo.

Avtomatiziran viličar, ki je želel ostati anonimen, je za naš radio povedal: ”Ob takšnih trenutkih dobiš občutek, da si za delodajalca samo sredstvo, s pomočjo katerega si menedžer kupi vikend na morju, in ne človek. Mar smo v 21. stoletju delavci res še vedno samo plačani sužnji? Kje je logika in morala tega, da je bager, ki koplje v kamnolomu, reven, menedžer, ki sedi v pisarni, pa bogat?”

Med roboti je tako že slišati šepetanje o uporu, kar bi zopet obudilo ideje o nadomestitvi robotov s človeškimi viri, ki so precej bolj pohlevni.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*