Uber kupil ministrstvo za infrastrukturo, Vrtovec napovedal stavko

Za ministrstvo odšteli 0,83 bele A5 kuverte na delnico. Minister po novem brez bolniške in dopusta, stroške najema pisarne nosi sam, plačan po izdanih odločbah. Uber: ima pa fleksibilen delavnik.

Iz ameriškega giganta za prevoz delovnih razmer iz 18. v 21. stoletje Uber so danes sporočili, da so kupili večinski delež ministrstva za infrastrukturo.

Za 51-odstotkov delnic ministrstva so odšteli 0,83 polne A5 kuverte, kar je za 0,25 kuverte več od cene, pri kateri trenutno kotira ministrstvo na borzi korupcije.

Uber obljublja uporabnikom bolj prijazno storitev in modernizacijo poslovanja urada: ”Stranke bodo lahko sedaj priklicale državne sekretarje prek mobilne aplikacije, kjer bodo poleg fotografij tudi ocene uradnikov in njihova stopnja skorumpiranosti. Zaposlenim pa obljubljamo večjo fleksibilnost delovnega časa, moderno obliko zaposlitve in plačilo v bitcoinih.”

Ni pa vse tako rožnato, kot se bere.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec opozarja, da se zaposleni s prihodom novega lastnika bojijo poslabšanja delovnih razmer.

Uber je namreč znan po tem, da v celofan korporacijskega dvoreka zavije izkoriščanje delavcev, davčne utaje in obvoz državne zakonodaje.

Vrtovec: ”Pravkar smo prejeli nove pogodbe. Pri Uberju uporabljajo super kul besede, kot so ”fleksibilnost”, ”digitalizacija”, ”kriptotehnologije”, pozabijo pa povedati, da delavci ne bomo imeli več plačane bolniške in dopusta in da si bomo morali sami kriti stroške najema pisarne in nakup pisarniškega materiala. Plačani bomo pa po številu izdanih odločb. V bitcoinih. To je norost! Slepec bi videl, da gre za hudo kršitev delovnopravne zakonodaje in splošnih moralnih standardov slovenske družbe.”

Uber na očitke ministra odgovarja, da v podjetju nimajo zaposlenih, ampak imajo ”sodelavce”, ki jim zgolj posredujejo delo.

”Minister Vrtovec mora odpreti okna in povohati 21. stoletje. Ni več delavec, je samostojni podjetnik, ki samostojno razpolaga s svojim delovnim časom in denarjem. Minister je končno svoboden. Če mu svoboda sodelovanja z Uberjem ne diši, pa so mu vrata na trg dela vedno odprta,” je povedal Uberjev vodja službe za stike z javnostmi, korporativni robot XZ-2500.

Ali bo na ministrstvu za infrastrukturo res prišlo do stavke, še ni znano, so pa možnosti za to z vsakim dnem manjše, saj naj bi Uber in Lidl načrtovala še prevzem ministrstva za delo.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*