Tovornjakarji umirajo 10 let mlajši. Mama, kam si dala španske jagode?

V drugih novicah: epidemija poškodovanih komolcev med menedžerji, ki igrajo golf. Sklicana izredna seja Evropskega parlamenta.

V ZDA je bila objavljena študija, v kateri so znanstveniki ugotovili, da tovornjakarji umirajo precej prej od splošne populacije – številke se gibljejo od 10 pa vse do 16 let.

Kamjonđije želijo živeti dalj časa, lastniki avtoprevozniških podjetij pa jim skupaj z organizacijo ‘Mama, hočem svež španski avokado‘ pošiljajo sredinca.

In se upravičeno sprašujejo, ali je biti tovornjakar res tako hudo?

So prometne nesreče, vdihovanje dizla in tromboza nevarni za zdravje?

V omenjeni raziskavi je bilo izpostavljeno šokantno odkritje, da večletno vdihovanje dizelskih hlapov morda ni zdravo in (morda) celo povzroča pljučnega raka.

Prav tako naj bi večurno konstantno sedenje povzročalo vensko trombozo. In bojda prehranjevanje na bencinskih servisih in kuhanje ‘hrane’ na taborniškem plinskem gorilniku ni optimalna oblika zdrave prehrane.

Za povrh pa naj bi bila tretjina tovornjakarjev v svojem življenju vsaj enkrat vpletena v nesrečo s smrtnim izidom.

Znanost preučuje, če dizelski izpusti in hlapi povzročajo zdravstvene težave, ali so povsem neškodljivi

V redu, so pa tovornjakarji zagotovo bogati

Tako je – tovornjakar Fjodor iz Kazahstana, ki vozi po Evropi, na primer mesečno zasluži 750 evrov, kar je dvajsetkratnik (!!) povprečne plače v Kongu!

Ni slabo, če vzamemo v zakup, da je poklic tovornjakarja močno zaščiten s strani EU-ja – tedensko lahko vozijo samo 48 ur (kdaj pa kdaj tudi 60 ur, če je sila, ampak nima veze).

Torej, avokado ali daljše življenje?

Na eni strani tehtnice je torej politična mobilizacija ljudi s ciljem izboljšati delovne razmere za tovornjakarje, kar bo imelo za posledico višje cene hrane in sranja, ki ga v resnici ne potrebujemo.

Na drugi strani je avokado.

V naši redakciji izberemo avokado. Kaj boste izbrali vi?

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*