Temni svet prostitucije: Jani, 53-let, se prodaja za škatlico cigaret

Človeško življenje nima več nobene cene. Tokrat predstavljamo zgodbo 53-letnega Janija M., ki prodaja svoje telo tudi za škatlico cigaret. In žal ni edini. Kako je družba prišla do točke, kjer je dostojanstvo človeka vredno 3,4 evra?

Javnost je te dni pretresla novica o skupini ljudi, ki živijo na ljubljanski Šubičevi ulici in se preživljajo izključno s prodajanjem svojega telesa.

Jani M. (ime smo zaradi varovanja podatkov spremenili) je čeden in urejen moški, lahko bi bil vaš oče. Če bi ga videli na ulici, bi pomislil, da je poslanec v državnem zboru, ali pa odvetnik. Vendar ne. Jani je prostitut.

Zjutraj vstane, si pripravi zajtrk, se usede na posteljo in čaka. Čaka na diskretno trkanje strank, ki v njem ne vidijo človeka, ampak objekt poželenja.

”Nikoli se povsem ne navadiš. Vsakič, ko zaslišim trkanje na vratih, se mi naježi koža in v sebi začutim gnus. Potem pa se zberem, pogoltnem ponos in odprem vrata.”

Ko človeško telo najameš za škatlico cigaret

Janijeve stranke prihajajo iz vseh vetrov. Od slovenskih podjetnikov do uslužbencev iz mednarodnih korporacij.

”Spustim jih v stanovanje, povedo mi, kaj naj podpišem, kako naj glasujem, kakšne argumente naj uporabim. Po končanem aktu mi v kopalnici pustijo promocijski material in zapustijo stanovanje. Sam pa čakam na naslednjo stranko.”

Ko je Jani začel svojo kariero v prostituciji, se je po obisku stranke vedno stuširal, kot da bi želel s sebe izprati sram. Sram, ki ga ne bi smel imeti, saj ga je v to življenje pahnila družba.

”Potem pa se navadiš, misliš na svetle trenutke. Prejšnji teden so bili pri meni poslovneži iz Marlbora. Pustili so mi majice, šteko čikov, napihljivo žogo z logom Marlbora. To te nese naprej, to ti daje moč, da naslednji dan zopet vstaneš iz postelje,” pove Jani,

Siva cona prostitucije

Prostitucija oz. lobiranje je v Sloveniji siva cona. Dokler prostituti, kakršen je Jani, svoje stranke prijavijo zvodnikom na KPK, policija gleda stran.

Kljub temu pa še vedno ostaja velika stigma v javnosti.

Jani: ”Ja, za javnost smo še vedno nevidni in nezaželjeni. Občasno slišim ljudi, ki pravijo, Möderndorfer prodaja demokracijo multinacionalkam oz. na tem mestu že vsakemu, ki pride mimo njegove pisarne. Pa to ni res. Opravljam najstarejšo obrt. Svoje sodržavljane prodajam tistemu, ki mi plača. Če ne bi jaz, bi pa kdo drug.”

In nevidnih ljudi, kot je Jani, je v Sloveniji samo na Šubičevi ulici 90. Ko naslednjič stopate mimo parlamenta, se spomnite na Janija in njegove sodelavce. Lahko bi bili vaši otroci. (Malo verjetno, ker ste revni in je vaše najbolj elitno poznanstvo sosedov mesar Toni).

Smrtno resno

Ob pisanju zgornjega ‘dela’ smo imeli resne pomisleke glede analogije s prostitucijo.

Prostitutke v Sloveniji so pogosto žrtve trgovine z ljudmi in obupnih razmer tako doma kot v državah vzhodne in južne Evrope.

Gre za izjemno resno temo, ki se ji v naši državi ne posvečamo dovolj, delno tudi zato, ker idioti, kot je 38 poslancev v najnovejši aferi ‘cigaretna pakunga’, raje koketirajo z ‘lobisti’, kot pa skrbijo za dobrobit ljudi. Težko verjamemo, da bi slovenski poslanci v svoje pisarne sprejeli zlorabljene delavke in delavce, ki delajo v prostituciji, in poslušali njihove argumente za spremembi zakonodaje.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*