Svetovni voditelji čestitajo Mozambiku ob dnevu državnosti

Ob 36. obletnici samostojnosti ljudstvo željno napredka, država pa drsi v roke samodržca. Na ulicah policija, bolnišnice še iz kolonialnih časov, vlada pa kupuje vojaško opremo.

Mozambik danes praznuje 36. obletnico samostojnosti od portugalskih kolonizatorjev.

Kljub slavju na ulicah glavnega mesta Maputo, ki je posuto z zastavami in portreti predsednika, pa se ta južnoafriška država še vedno sooča s številnimi izzivi.

Eusébio da Silva Ferreira, Mozambičan, ki je prišel v Ljudsko Republiko Slovenijo pred 30-imi leti v sklopu programa izmenjave študentov gibanja neuvrščenih, je za naš radio povedal: ”Mozambičani smo srčni in povezani ljudje. Žal pa smo ujeti v kremplje politične elite, ki s pomočjo Cezarjeve taktike deli in vladaj kot mlinski kamen visi za vratom naroda in preprečuje napredek.”

Mozambik je tako ena redkih držav na svetu, kjer se bolnišnice nahajajo v stavbah, ki so bile zgrajene (pozor!) še preden sta brata Wright izumila letalo!

Kot v mnogih drugih afriških državah je tudi v Mozambiku srž tovrstnih problemov korupcija.

Eusébio: ”Predsednik Nyusi ima zelo jasne težnje po vzpostavitvi avtoritarne države. Vladna elita se skriva za ograjami in sklepa posle z menedžersko elito, nad ljudstvo pa pošiljajo policiste, ki te po novem lahko aretirajo celo za bodoče zločine. V Sloveniji, kjer ima Premier 112-odstotno podporo med ljudstvom, si takšnih prizor ne moremo predstavljati niti v sanjah.”

V tipični maniri banane republike je prav v teh dneh predsednik Filipe Nyusi javnosti sporočil, da bo njegova vlada namenila 780 milijonov evrov za nakup vojaških oklepnikov, pri čemer pa vsak osmi mozambiški otrok živi v revščini.

Kljub temačnim časom pa je Eusébio naš pogovor končal z optimističnim sporočilom: ”Star mozambiški pregovor pravi ‘Smrt fašizmu, svoboda narodu‘. Naša mladina pod tem geslom že zavzema ulice mest, in ko začne država nad lastne državljane pošiljati vojsko in policijo, veš, da se fašisti poslavljajo na smetišče zgodovine.”

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*