Svetovna zdravstvena organizacija: altruizem je psihična bolezen

Pomoč soljudem uvrščena na seznam psihičnih bolezni. Namesto popoldanskega dela za službo, ljudje pomagajo brezdomcem. BDP zaradi altruizma nižji za vsaj 1,6 odstotka. Jaz, meni, moj.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj sporočila, da na seznam psihičnih bolezni uvršča altruizem.

V sodelovanju s Svetovno banko so namreč izračunali, da nas pomoč soljudem letno stane kar 6 trilijonov dolarjev!

”Predstavljajte si, oseba pride domov iz službe in namesto, da bi odgovorila na službene maile, se pripravila na jutrišnji sestanek ali dokončala poročilo, gre pomagat starejšemu sosedu, svojemu otroku pri nalogi in podobno. S tem ogrozi tako svoje profesionalno napredovanje kot tudi rast podjetja,” je povedal direktor WHO-ja.

Pri Svetovni banki pa so povedali, da so na udaru predvsem otroci: ”Otroci ne razumejo – če daš lačnemu sošolcu kos kruha, ga s tem učiš, da v življenju samo stegneš roko in kruh že pade z neba.”

Simptomi: pekoč občutek v vesti in koronarne bolečine

Altruizem prizadene predvsem otroke, zato morajo biti starši posebej pozorni na nenavadno obnašanje malčkov

Najbolj očiten znak ljudi, ki bolehajo za altruizmom, je bolečina v koronarni arteriji, ki jo sproži pogled na socialne parazite.

Dr. Tomo Pizdek, kardiolog, lastnik ferrarija in vile v Portorožu: ”Če začutite ta občutek pri srcu, takoj kupite lindtovo čokolado za šest evrov in jo pred očmi stradajočega otroka dajte svojemu psu.”

Kljub temu so si strokovnjaki edini, da ni vse tako črno, saj je altruizma danes precej manj kot v preteklosti, vseeno pa moramo pomagati bolnim, da se ozdravijo te patologije.

Po celi Evropi bodo tako 24. decembra, na svetovni dan boja proti alturizmu, potekale delavnice pod geslom ”Jaz, meni, moj. Hvala, ker sem.”

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*