Sektaško nasilje zajelo ZDA: afganistanske letalonosilke na poti v Mehiški zaliv!

ZN uvrstili republikansko stranko na seznam terorističnih organizacij, Irak in Libija razpisala nagrado na Trumpovo glavo. VB: spoštujte suverenost ZDA!

ZDA je sinoči zajelo sektaško nasilje, potem ko so pristaši odpadniškega desničarskega klerika Donalda al-Trumpa vdrli v kongres in poizkušali izvesti puč.

V nasilju so umrli štirje ljudje, situacija v ZDA pa je še vedno napeta, saj so oboroženi privrženci al-Trumpa napovedali splošno intifado in razpisali fatvo na predstavnike mednarodno priznane administracije predsednika Joeja Bidna.

Afganistanski predsednik Ashraf Ghani je zato že včeraj pozno zvečer ukazal napotitev afganistanskih letalonosilk v Mehiški zaliv in pred obalo zvezne države Delaware, od koder bi lahko ob zaostritvi situacije z letali napadli teroriste v Texasu, kjer imajo bazo, in Washingtonu, kjer še vedno potekajo spopadi.

Ghani je v televizijskem sporočilu povedal: ”Svobodo bomo branili povsod, kjer jo ogrožajo sile zla. Z našimi zavezniki bomo osvobodili ameriško ljudstvo in na zahod zopet prinesli luč demokracije. Teroristi ne bodo ogrozili našega načina življenja, svoboda in demokracija bosta na koncu zmagali.”

Zavezništvo za vojaško posredovanje v ZDA nima dovoljenja Združenih narodov, je pa predsednik Ghani že večkrat povedal, da za obrambo svobodnega sveta pred silami zla resolucije o vojaškem posredovanju sploh ne bodo vlagali.

Več virov pa medtem poroča, da sta zaveznici Afganistana, Libija in Irak, na glavo fundamentalističnega klerika al-Trumpa razpisali nagrado 25 milijonov dolarjev – po prijetju naj bi Trumpu sodili in ga nato obesili.

Ob hitremu razvijanju dogodkov Velika Britanija in Evropska unija pozivata zavezništvo, naj se vzdrži nepremišljenih potez in spoštuje suverenost ZDA.

”Vojaško posredovanje je zadnja možnost, za katero pa moramo imeti širok konsenz svetovne skupnosti. Življenja Američanov so enako sveta kot življenja Iračanov in Afganistancev, ne smemo dopustiti brezsmiselnega prelivanja krvi,” sta v skupni izjavi povedala britanski premier Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*