Kandidaturo za predsednika KPK najavila tudi skupina strokovnjakov s področja korupcije

Predsednik bi bil Janković, svetoval bi mu svet modrecev. Ali je možno v 200 g gorenjko spraviti 10.000 evrov? Sprašujemo za prijatelja, ki ima jutri pregled na UKC.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo dobila novega predsednika, na razpis pa se je pripravila tudi skupina tehnokratov, ki bi bila lahko po mnenju strokovnjakov najboljša izbira za vodenje te institucije.

V luči ogromnih projektov (drugi tir, 16. razvojna os, nakup obližev v zdravstvenem domu Srednja vas) bo namreč korupcijsko tveganje v prihodnjih letih izjemno veliko.

Predsednik KPK bi tako postal ljubljanski župan Zoran Janković, ki ima prek 30 let izkušenj iz korupcije.

S področja korupcije v zdravstvu bi mu svetoval Janez Zemljarič, svetovno gledano eden največjih strokovnjakov za to področje, energetiko bi prevzel predsednik Borut Pahor, katerega največja referenca TEŠ 6 govori sama zase, s korupcijo v gradbeništvu bi se bojevala Alenka Bratušek (argumentacija ni potrebna), boj proti orožarski industriji pa bi prevzel Janez Janša.

Komisija bi se po novem dobivala na neznanem kraju ob neznanem času, saj bi s tem zmanjšali možnosti vpliva zunanjih akterjev na boj proti korupciji.

Vsekakor gre za zanimiv koncept, sedaj pa je na potezi predsednik Borut Pahor.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*