Rudarjenje kobalta: spor med otroci iz Konga in starši iz EU

Otroci iz Konga ima dovolj rudarjenja. Starši otrok iz EU grozijo s tožbo na razsodišču Mednarodne trgovinske organizacije. Predsednik organizacije Naši sončki: ‘Moj sonček ne more živeti brez iPada. Koplji in bodi tiho!’

Spor se vleče že stoletje, sedaj pa je dosegel vrh. Otroci iz Demokratične republike Kongo ne želijo več kopati kobalta, ki je sestavni del litij-ionskih baterij, ki poganjajo današnji svet. Pravijo, da ne želijo umreti.

Nasproti kongoškim otrokom stojijo evropski starši, katerih otroci lahko brez tablice ali pametnega telefona prav tako umrejo.

Vse skupaj pa s strani gledajo ameriške, kitajske in evropske korporacije, ki umirajo od smeha.

Kdo bo torej živel in kdo umrl?

Organizacija Naši sončki: otrokom iz Konga smo pripravljeni kupiti manjše lopate

Predsednik ljubljanske veje organizacije Naši sončki Peter Pasmater, ki je oče petletnega Jeba, nam je povedal: ”Moj sin Jebo je resno bolan, saj brez iPada doživi epileptični napad.”

”Razumemo, da otroci v Kongu trpijo, vendar gledati je potrebno obe strani. Zato smo pripravljeni skleniti kompromis: kongoškim otrokom bomo poslali manjše lopate in krampe, oni pa naj še naprej kopljejo.”

Vprašali smo ga za komentar dejstva, da imajo otroci na območju dnevnih kopov kobalta v krvi desetkrat povečano koncentracijo tega elementa od sprejemljive koncentracije, kar povzroča okvare DNK-ja.

”Moj Jebo je včeraj v vrtcu jedel neorgansko zelenjavo in pohan zrezek. To pomeni, da ima praktično že raka. Tako da ne bi o okvarah DNK-ja.”

Mali Jebo Pasmater s svojima staršema. Jebo je vpisan v tečaj francoščine in galščine, je ljubiteljski fotograf, študiral pa bo medicino.

V primeru stavke sledi tožba na razsodišču WTO

V kolikor otroci iz Konga ne sprejmejo manjših lopat in razglasijo stavko, sledi tožba s strani staršev, Googla, Appla, Airbusa, rudarskih korporacij, kitajske države itd.

Kongo ima namreč največje rezerve kobalta na svetu, otroški rudarji, ki jih je vsaj 35.000, pa naj bi izkopali kar 20 odstotkov te rudnine v državi.

Glede na to, da ima predsednik razsodišča Svetovne trgovinske organizacije doma tri sončke, kongoški otroci nimajo veliko možnosti za zmago.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*