Provokacija zamejskih Slovencev, vlada že izrekla opravičilo Salviniju

Zamejski Slovenci zopet provocirajo s klici po spoštovanju zakonodaje. Vlada in opozicija mirita strasti. Iz sveta literature: v knjigarnah nadaljevanje Cankarjevih Hlapcev izpod peresa njegovega pravnuka. Naslov: Ščavi. Cena: 150.000 lir.

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec in vodja opozicije Janez Janša sta sinoči v imenu Slovencev izrekla uradno opravičilo italijanskemu notranjemu ministru Matteu Salviniju za hudo nacionalistično provokacijo, ki si jo je privoščil eden od zamejskih Slovencev.

Te dni smo namreč na spletu zasledili burlesko znanega tržaškega provokatorja slovenskih korenin Davida Daneva, ki se je želel s tržaškimi uradnimi osebami pogovarjati v slovenščini, s čimer je pri italijanski skupnosti zopet odprl spomin na Rižarno in druge grozote, ki jih je slovenski okupator izvedel na območju Italije v času druge svetovne vojne.

Šarec: Gre za hudo žalitev Italije. Janša: Dvojezične table do Ljubljane.

Premier Šarec je v opravičilu povedal, da slovenščina na območje Trsta ne sodi, hkrati pa je Slovence po vsem svetu pozval, naj se vedejo v skladu z našim nacionalnim etosom: ”Če želite biti Slovenci v svojem srcu, potem se tako tudi obnašajte. Provociranje oblasti in izpostavljanje v javnosti ne sodita v narodni karakter Slovencev.”

Pred kamere je stopil tudi vodja opozicije Janez Janša: ”Skupaj z vlado pripravljamo podroben načrt opravičila, s katerim bi vse do Ljubljane postavili dvojezične table v slovenščini in italijanščini. Ker ne želimo užaliti naših madžarskih in avstrijskih sosedov, pripravljamo enak načrt tudi za sever in vzhod naše države.”

Obenem so z Urada za Slovence po svetu pripravili nekaj hitrih napotkov, kako biti Slovenec, ki so namenjeni vsem Slovencem iz tujine, ki so izgubili stik z domovino:

  • Če v javnosti nekdo udari svojo (ali tvojo) ženo, moža ali otroka, poglej stran.
  • Če sosed pretepa ženo, ne kliči policije, ker se po nepotrebnem izpotavljaš.
  • Če se nekdo vrine v vrsto, bodi tiho. Če že moraš kaj reči, naj govori žena, slovenski moški nimajo verbalnih sposobnosti.
  • Če Avstrijec ali Italijan zahtevata, da se skloniš in spustiš hlače, jima podaj lubrikant.
Šarec in Salvini imata odlične odnose, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*