Prihajajo kontejnerji – je stanovanjske krize končno konec?

Od Londona do Hong Konga – ladijski kontejnerji so nova moda med revnimi. Kapitalizem z njimi predstavlja alternativo bednemu, komunističnemu stanovanjskemu bloku, kjer so se ljudje počutili kot smeti v kontejnerju.

Tako kot druga mesta na zahodu tudi Ljubljana trpi za hudo stanovanjsko krizo – cene najemnin rastejo, novih stanovanj pa je premalo.

Eden od načrtov, ki so ga pripravili na občini Ljubljana, zato predvideva postavitev naselja ladijskih kontejnerjev po vzoru Londona in Hong Konga.

Življenje v kontejnerju je luksuzno

Dimenzije kontejnerja so 6 m X 2,5 m, kar zadostuje za popolnoma spodobno življenje enega človeka, kar počasi postaja standard, saj življenje v paru ali z družino človeka moti pri delovnem procesu.

Kontejnerje že nekaj let preizkušajo v Hong Kongu in med imigranti v Evropi, tako revni delavci kot prebežniki so z njimi zelo zadovoljni, motilo jih je samo to, da nimajo WC školjke, da se morajo umivati v umivalniku, in da temperature v kontejnerju poleti in pozimi niso primerne za življenje. In da mora imeti po zakonodaji krava več življenjskega prostora.

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je socialist, je v sodelovanju s privatnim sektorjem končno potegnil dobro potezo: ”Naselja kontejnerjev nameravamo zgraditi ob večjih koncentracijah delovnih mest – v BTC-ju, industrijskih conah, na Rudniku itd. Človeški viri bodo tako imeli domovanje, ki si ga bodo lahko privoščili, BDP in z njim sreča prebivalstva bosta rasla, delodajalci pa bodo privarčevali pri potnih stroških.”

Janković je še dodal, da bi tudi sam živel v kontejnerju, če ne bi imel na Golovcu vile z bazenom.

Končno torej poročamo o dobri novici s slovenskega političnega parketa.

Revni, če vam v Sloveniji ne bo všeč, pa le zaprite vrata svoje nove hiše in se z ladjo pošljite na drug konec sveta.

Se veselite krasnega novega sveta? Ste se že kdaj umivali v lijaku? V komentarjih napišite svoje izkušnje?

Kontejnerji (levo) predstavljajo veliko izboljšavo komunističnih stanovanj (desno).

Komentarji: 1 "Prihajajo kontejnerji – je stanovanjske krize končno konec?"

  1. Ste vedeli, da je reševanje stanovanjske krize s kontejnerji slovenski izum?
    Da!
    Zanj je slovenska umetnica Marjetica Potrč v devetdesetih prejela prestižno Guggenheimovo nagrado za vrhunsko ustvarjalno rešitev, ki rešuje problem stanovanj v tretjem svetu.
    Njena instalacija poljubno sestavljivih kontejnerskih stanovanj je bila razstavljena v Muzeju moderne umetnosti.
    To ni satira, pač pa resnica.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*