Praznujemo dan reformacije!

Pred 512 leti je Martin Luther opozoril na katastrofalen naložbeni portfelj Cerkve in ustanovil svoj startup. Danes je Protestantizem simbol za inovacije in ima prek milijarde strank.

Ko je mladi finančni analitik Martin Luther pred več kot petimi stoletji v svoji sobi preučeval finančna poročila Vatikana, si najbrž niti približno ni predstavljal, kakšno revolucijo bo povzročil.

Po večtedenskem pregledovanju grafov in tabel je ugotovil, da so finančne naložbe Rimokatoliške cerkve popolnoma v nasprotju z nauki Jezusa Kristusa, ki je zapovedoval vlaganje v nove tehnologije, dolgoročne obveznice in vrednostne papirje, zavarovane z dolžniškimi instrumenti.

Cerkev pa je v tistih časih denar večinoma vlagala v nepremičnine in velike industrijske gigante.

Luther se odloči ukrepati

Martin Luther, mladenič, ki si je obetal tipično kariero finančnika z Wall Streeta, je tako na današnji dan leta 1517 poslal mail v Vatikan inc., kjer je v 95 vrsticah tabele pojasnil potrebne reforme za stabilno rast cerkvenega portfelja.

Luther je vedel, da si lahko s tem mailom zapre vrata v vse večje banke, saj v svetu financ nihče ne mara ljudi, ki solijo pamet vodilnim managerjem.

In to se je tudi zgodilo.

Vatikan inc. je Luthra odpustila in ga brez prebite pare vrgel na cesto.

Originalna Luthrova tabela s 95 vrsticami je danes shranjena v muzeju finančništva v Frankfurtu.

Auf Wiedersehen Nemčija, hello Kalifornija

Lutherov podjetniški duh pa se ni vdal – vkrcal se je na ladjo in se odpravil v Palo Alto v Kalifornijo, zibelko svobodnega podjetništva.

Od tam naprej je zgodba znana vsem.

Luthrovo podjetje Protestantizem je raslo in raslo, ukvarjali so se s prevajanjem knjig, investirali v tehnologijo tiskanja in v kripto valute ter sčasoma postali eno od najuspešnejših podjetij na svetu.

In medtem ko danes beremo zgodbe o velikih finančnih težavah Vatikana, protestantski pastorji v ZDA naokoli letijo v privatnih letalih, živijo v vilah in imajo direkten dostop do ameriškega predsednika .

Vse to zahvaljujoč Martinu Luthru in njegovemu finančnemu vizionarstvu!

Medtem ko se RKC ukvarja s prodajo dreves, protestantski duhovniki zbirajo privatna letala.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*