Praznujemo dan reformacije!

Pred 40-imi leti je mladi komunist Ivan na vrata Titove rojstne hiše nabil 95 tez. Starokomunistom je očital odmik od maoizma in zagnal kolesje revolucije. Čez 15 let smo Slovenci dobili prvo knjigo, Okopi.

Danes v Ljudski republiki Sloveniji praznujemo enega največji državnih praznikov – dan reformacije.

Premier je za en dan zamrznil ukrepe za zaščito pred korono, da se lahko narod veličini praznika primerno pokloni enemu največjih dogodkov v zgodovini našega naroda.

Pred natančno 40-imi leti je namreč mladi komunist Ivan na vrata Titove rojstne hiše v Kumrovcu nabil 95 tez, v katerih je zahteval reformo komunistične partije.

Ivan, rojstno ime našega Premiera, je v tezah kritiziral luksuz, ki so se mu predajali starejši člani partije, korupcijo, privatno lastnino in splošen odmik od temeljev maoizma.

Po tem pogumen dejanju je Komunistična partije Jugoslavije Ivana izključila iz stranke, kar je v tek pognalo kolesje revolucije, ki je privedla do osamosvojitve Ljudske republike Slovenije in leta 1994 tudi do prve slovenske knjige – Okopi.

Na stadionu JLA v Ljubljani bo ob prazniku potekala velika proslava, na kateri bo nastopilo 12.000 mladih gimnastičarjev, folklorne skupine iz slovenskih provinc pa bodo zapele in zaplesale v čast Premieru.

Udeležba na proslavi ni obvezna, bo pa neudeležba zabeležena v kartoteko ministrstva za odkrivanje protirevolucionarnega delovanja.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*