Poziv Evropske unije Španiji: ”Gumijasti naboji onesnažujejo okolje! Uporabljajte prave.”

Španija krši evropsko okoljevarstveno regulativo. Če v roku 24 ur španska policija ne prične z uporabo bio nabojev z votlo konico, sledijo sankcije.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sinoči pozval špansko policijo, naj takoj preneha z uporabo gumijastih nabojev, saj predstavljajo resno grožnjo za floro in favno Katalonije.

V izjavi za javnost je povedal: ”Ko gumijasti naboj zadane glavo prebivalca Katalonije, se sprostijo majhni delci plastike in gume, ki jih nato zaužijejo ptiči. To lahko privede do poškodb oz. celo smrti. Ptičev.”

Evropa je pripravljena Španiji ponuditi pomoč

Evropska komisija je zato špansko policijo pozvala, naj prične z uporabo bio nabojev z votlo konico, saj le-ti ostanejo v telesu in tako nimajo vplivov na okolje.

Juncker je še povedal, da so države članice EU pripravljene dobaviti Španiji ekološko strelivo, saj je skrb za okolje ena glavnih prioritet Unije.

Španski premier Pedro Sanchez je sporočil, da bodo spoštovali poziv Evropske komisije, da pa že iščejo tudi druge, okolju bolj prijazne rešitve.

Na pogovore so tako povabili kitajskega veleposlanika v Španiji, ki bo tamkajšnjim oblastem pojasnil, kako so leta 1989 z okoljsko neoporečnimi tanki počistili Trg nebeškega miru. EU pozdravlja prijateljsko sodelovanje s Kitajsko.

Prvi zaboji ekološko pridelane municije z votlo konico so bili že poslani v Španijo.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*