Politiki ostro nad provokacijo italijanskih fašistov: ''Siamo schiavi incivili, chiediamo scusa!''

Kar v italijanščini pomeni ”V Evropi ni prostora za fašizem!” Pogum žrtev tržaških procesov je tako še vedno prisoten v slovenski politiki.

Te dni so se na Opčinah v obmejni pokrajini Furlanija-Julijska krajina pojavili plakati fašistične skupine CasaPound, na katerih so slovenske žrtve drugega tržaškega procesa označili za teroriste.

Sledil je oster odziv slovenske politike, ki je še enkrat več dokazala, da je slovenski narod pokončen, in da v 21. stoletju s ponosom nosimo baklo svobode, ki so nam jo predali Tigrovci.

Premier Marjan Šarec je tako v nedeljo v Ljubljanski pokrajini sklical izredno tiskovno konferenco, na kateri je zbrane nagovoril v italijanščini, saj je želel poslati fašistom jasno sporočilo: ”Vorrei scusarmi, perché i nostri giornalisti vi hanno chiamati fascisti. Siamo un popolo semplice e sappiamo bene il nostro posto nella gerarchia delle razze. Spero sinceramente che abbiate un cuore grande e gentile per perdonarci.”

(Prevod, ki nam ga je posredoval urad predsednika vlade: ”Ali veste, v čem je razlika med prikolico govna in fašistom? V prikolici.”)

Obenem je zunanje ministrstvo na italijansko vlado naslovilo protestno noto, ki je bila tako ostra, da se je zunanji minister Miro Cerar odločil, da je ne objavi v javnosti.

V duhu bratstva in enotnosti se je oglasila tudi opozicija – Janez Janša je gibanju CasaPound in Matteu Salviniju sporočil: ”Wir schämen uns für unsere Vorfahren, die Terroristen waren.”

(prevod: ”Ali veste, zakaj je bil Hitler najbolj varen na straniščni školjki? Ker je imel rjave mase direktno pod seboj.”)

Duh Tigrovcev tako živi naprej, Slovenci nismo pozabili svojih rojakov, ki so umrli za našo svobodo.

V diplomatski noti naj bi Cerar ostro napadel Salvinija.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*