Plantažni zakon potrjen: revnim študentom brezplačno bivanje v zameno za brezplačno delo

Kompromisni predlog sprejet, v gospodarski zbornici nezadovoljni z delom, ki govori o brezplačnem bivanju.

Parlament je sprejel t.i. plantažni zakon o študentskem delu, ki izboljšuje pogoje, pod katerimi delajo študentje.

Študentska urna postavka se z novim zakonom ukinja, študentje pa v zameno dobivajo brezplačno prenočišče pri delodajalcu.

Levica je bila proti, saj so želeli študentom na uro plačati 4,76 evra, kar bi potopilo slovensko ekonomijo, uničilo gospodarstvo in odprlo portal v drugo dimenzijo.

Tudi v Gospodarski zbornici Slovenija s predlogom niso bili zadovoljni, saj so želeli, da bi študenti podjetnikom nudili brezplačno delo, v zameno pa bi dobili delovno izkušnje.

Kakšne so novosti za študenti?

Za revne študente, ki morajo delati, če želijo živeti, ne bo bistvenih sprememb.

Odslej si njihovo telo tudi uradno lasti delodajalec, ki pa mora po novem poskrbeti za njihovo prenočišče.

Manja, 19 let, iz Prekmurja: ”Veseli me, da imamo sedaj študenti iz Prekmurja brezplačno bivanje tako kot bogatejši študentje. Ostalo pa ostaja enako – še naprej bom delala, ko me gospodar rabi.”

Država si od plantažnega zakona obeta višjo gospodarsko rast, prav tako pa bi naj revnim študentom nekoliko prestrigli krila in jih postavili na realna tla.

Komentarji: 4 "Plantažni zakon potrjen: revnim študentom brezplačno bivanje v zameno za brezplačno delo"

 1. Saint Pepsi | 24/10/2019 ob 14:32 | Odgovori

  Na plantaži mojega svaka, ki je podjetnik, študentke že leta prejmejo lično rdečo haljo in novo ime, ko postanejo pregrde, pa še enosmerno vozovnico v radioaktivni bombni krater. Treba je delat za svoj denar!

  • Tvoj svak je zagotovo uspešen podjetnik! Je pa s tem tako: delovne izkušnje so neprecenljive. Torej na nek način vsak podjetnik daje človeškim virom neskončno bogastvo.

   • Saint Pepsi | 24/10/2019 ob 15:40 | Odgovori

    Ne strinjam se. Delovne izkušnje so neizmerno breme za delodajalca, kajti z njimi postanejo človeški viri predrzni in pogoltni. Zato delodajalcu vsekakor pripada ustrezna odškodnina za vsako uro, ki jo človeški vir namesto za delo zapravi za pridobivanje delovnih izkušenj.

    • Mi smo bolj levo usmerjeni, zato se z vami, ki ste očividno na sredini, ne moremo strinjati. Imate pa seveda pravico do svojega mnenja!

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*