Parlament zavrnil napotitev slovenskih vojakov na južno mejo Iraka

Vojaki ostajajo na severu Iraka, napotitev na južno mejo med Slovenci povzročila strah pred uvedbo policijske države. Iračani zmedeni.

Parlament je včeraj zavrnil napotitev slovenskih vojakov na južno mejo Iraka, kjer bi s policijskimi pooblastili nadzorovali območje meje s Saudsko Arabijo.

Slovenski vojaki tako ostajajo na severu Iraka v slovenski pokrajini أربيل, kjer pomagajo tamkajšnjim Slovencem pri helikopterskih prevozih, v domovih za upokojence itd.

V vladi so nad potezo parlamenta razočarani, notranji minister Aleš Hojs: ”Upali smo, da bomo z vojaki na južni iraški meji omejili število ilegalnih imigrantov, ki prihajajo v Slovenijo, in kršijo našo suverenost.”

Proti vladnemu predlogu so glasovali v SD, Levici in LMŠ, saj jih je skrbelo, da bi vlada člene predlaganega zakona lahko uporabila tudi za pošiljanje vojakov na slovensko mejo.

Marjan Šarec: ”Ljudi je strah, da bi na slovenskih ulicah gledali vojake. Strinjamo se, da hodijo po ulicah severnega Iraka, vsakršno širjenje njihovega delovanja in pooblastil pa moramo sprejemati v posebnem zakonu o Iraku, kjer ne bo možnosti zlorabe slovenske vojske v politične namene.”

Za mnenje smo želeli vprašati tudi Iračane, vendar nam je zmanjkalo črnila.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*