Ohlajanje nemškega gospodarstva, zvezni deželi Slowenien in Tschechien že v strahu pred recesijo

Gre za deželi, ki sta popolnoma odvisni od izdelave preprostih plastičnih dodatkov za nemške avtomobile. V Sloveniji imamo visokotehnološko gospodarstvo, zato smo lahko še mirni.

Vse bolj zaskrbljujoče novice prihajajo iz Nemčije.

Gospodarska rast v tretjem četrtletju je bila zgolj 0,1 odstotka, pa še to je bila posledica okrepljene domače porabe.

V poročilu nemškega urada za finance je še posebej zaskrbljujoče stanje v vzhodnonemški deželi Tschechien in na nemškem jugu v deželi Slowenien.

Ti dve deželi sta namreč specializirani za izdelavo primitivnih plastičnih izdelkov, ki se uporabljajo v nemški avto industriji, ter plastičnih vijakov za pritrjevanje držal za WC papir.

Kaj piše v poročilu?

Bo Nemčija leto 2019 zaključila z recesijo?

V poročilu lahko tako preberemo: ”Deželi Slowenien in Tschechien se nahajata v konkurenčnem razredu z državami tretjega sveta (Somalija, Kongo, Nigerija niti ne več), kjer se dodano vrednost ustvarja z nizkimi plačami. Prioriteta nemške vlade bi moral biti razvoj tehnološko bolj napredne industrije v teh dveh nemških deželah.”

Strokovnjaki tako priporočajo, da bi morali v omenjenih deželah poleg vijakov za držala za WC papir izdelovati tudi držala sama, vendar je vprašanje, če so managerji tamkajšnjih podjetij pripravljeni na takšno prestrukturiranje.

Kljub slabim novicam iz Nemčije pa v Sloveniji še ni čutiti strahu pred recesijo, saj je naše visokotehnološko gospodarstvo z visokimi plačami precej robustno.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*