Novartis kupil patent za kisik. 20 % zraka odslej plačljivega.

Novartis obljublja dostop do kisika vsem, gledati pa morajo tudi na stroške razvoja, ki jih je imel poljski kemik Sendivogius 400 let nazaj.

Dobra novica za vse delničarje švicarskega nabiralca zališčnih rastlin in patentnih pravic Novartisa.

Uprava je danes sporočila, da so od potomcev poljskega znanstvenika Sendivogius kupili patentne pravice za kisik v atomski in molekularni obliki.

Novartis ima tako sedaj v lasti 20 odstotkov zraka, ki ga dihamo.

Koliko bo po novem stalo dihanje?

Naročnina za letno dihanje naj bi stala 2,1 milijona evrov.

Cena je relativno visoka, saj si mora Novartis povrniti milijardne stroške razvoja, ki so ga imeli z odkrivanjem kisika. Oz. stroške za marketing, ki predstavljajo večino izdatkov farmacevtskih podjetij.

Po drugi strani pa je življenje neprecenljivo, tako da cena niti ni tako visoka.

Ljudem, ki si ne morejo privoščiti nakupa kisika, bo Novartis dobavil posebne jeklenke, v katerih bo zrak brez kisika – torej dušik, argon, ogljikov dioksid in ostala navlaka – in gas maske.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je za norokravo povedal: ”Gre za izjemen preboj na področju patentne prava in to je tisto, kar rabi Evropa. Časi, ko so znanstveniki odkrivali radioaktivnost, relativnost časa in gravitacijo so mimo. Prihodnost je v patentih, marketingu in prodaji megle.”

In minister je imel prav, saj so delnice Novartis danes poletele v nebo, uprava pa naj bi se že pripravljala na nakup patentnih pravic za divodikov oksid.

Razmerje med stroški raziskav in marketinga v farmacevtski industriji. Vir

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*