Nov mejnik v alpinizmu: češka plezalca kot prva na svetu osvojila Everest v papučah!

Njune prve besede z vrha gore so bile: ”Oprostite, McDonalds? Sva prav?”, nato pa sta mimo začudene francoske odprave nadaljevala proti Annapurni.

Z drugega konca sveta prihaja izjemna športna vest!

Dva češka plezalca sta kot prva alpinista na svetu osvojila Everest v češkem alpinističnem slogu, torej v papučah, kratkih hlačah in štumfih.

Gre za sveti gral alpinizma napolnjen s planinskim čajem z okusom urina, ob katerem so se opekla že mnoga velika imena svetovnega plezanja.

Točna identiteta plezalcev še ni znana – sodeč po slikah z Instagrama jima je ime Jiří in Petr, njuna zadnja lokacija pred Everestom pa je bil Sveti Jošt nad Kranjem, kjer sta med sestopom s tega 8-stotaka iskala McDonalds.

S češke nacionalne alpinistične zveze so povedali, da so na svoja alpinista izjemno ponosni, obenem pa so ta zgodovinski mejnik izkoristili za promocijo varnosti v gorah: ”Gore so nepredvidljive. En trenutek iščeš avtomat za plačilo parkirnine pri slapu Savica, naslednji trenutek pa v severni steni Triglava nad tabo kroži helikopter. Bodite pazljivi!”

Na zvezi so še poudarili pomembnost kvalitetne opreme: brez natikačev z dvema varovaloma na ježka in nogavic, ki vas bodo varovale pred podhladitvijo, ne hodite v gore!

Kljub naraščajoči priljubljenosti češkega sloga alpinizma pa je potrebno poudariti, da gre za ekstremni šport, ki je vzel ponos že mnogim odličnim plezalcem.

Spomnimo: pred 30-imi leti je alpinistična legenda Reinhold Messner poizkusil osvojiti najvišjo goro na svetu v češkem slogu, vendar pa ga je ob odhodu iz nekega bara v Katmanduju zahrbtno napadel snežni mož Smirnoff.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*