Ne zdi se samo vam: kvaliteta oblek resnično pada

Pazljivo pri nakupu božičnih daril: bangladeški in vietnamski otroci postali razuzdani in raztreseni, zaradi česar se šivi trgajo. Jemenski otroci šivajo precej bolj kvalitetno.

Študija Evropske unije je potrdila to, kar potrošniki vemo že dolgo: obleke, narejene v Bangladešu in Vietnamu, so popolnoma nekvalitetne, krivi pa so otroci, ki jih izdelujejo.

Inštitut za tekstil iz Bruslja je namreč ugotovil, da je standard med otroškimi šiviljami in krojači južne Azije v zadnjih letih drastično padel.

”Otroci enostavno niso več pri stvari. Jokajo se, kako je lahko fer, da morajo delati po 14 ur na dan, samo zato, ker so se rodili na napačnem koncu sveta. Namesto da bi bili hvaležni za delo. Gre za še en produkt permisivne vzgoje,” je povedal direktor inštituta Pierre Douchebag.

Evropska unija bo Bangladešu v prihodnjih tednih poslala finančno pomoč za dodatno izobraževanje otroških tekstilnih delavcev, tekstilna industrija pa počasi že pogleduje proti Afriki.

Na drugi strani pa so izjemno visoke ocene šiviljske strokovnosti dobili jemenski otroci, ki zaradi posttravmatskega sindroma zrejo v prazni in ne govorijo, kar jim omogoča popolno skoncentriranost na šivanje.

V teh prazničnih časih, ko obdarujete najdražje, zato posebno pozornost namenite podatkom o izvoru tekstilnega blaga.

In še božični nasvet Norekrave, ki ga velja upoštevati: večja, kot je beda ljudi, boljši bodo izdelki!

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*