Ne splavu: poljski parlament sprejel zakon o obvezni vazektomiji!

Moški množično na ceste, parlamentu, v katerem sedi kar 85 % žensk, očitajo hud poseg v pravico moških do odločanja o lastnem telesu. Poseg bodo morali opraviti tudi duhovniki.

Včeraj je poljski parlament skoraj soglasno sprejel kontroverzni zakon o obvezni vazektomiji, s katerim želi vlada znižati število splavov.

Moški bodo morali ob dopolnjenem 16. letu obiskati urologa, ki jim bo prekinil semenovod, s čimer ne bo več prihajalo do neželenih nosečnosti in posledično splavov.

Zakon je na Poljskem povzročil pravi vihar, saj je večina poslancev v poljskem parlamentu žensk, zaradi česar imajo moški občutek, da so popolnoma izvzeti iz odločanja o lastnem telesu.

Ulice Varšave so tako včeraj preplavili jezni Poljaki, ki so s transparenti opozarjali na neetičen in nemoralen poseg v njihovo telo, ki bo s sprejetim zakonom postalo zgolj spolna igrača za ženske.

Proteste je podprla tudi rimokatoliška cerkev, varšavski nadškof in metropolit je v nagovoru množici povedal: “Bog je ustvaril moške po lastni podobi in nobena čarovnica nima pravice govoriti moškemu, kaj naj počne s svojim telesom. Moje telo je moja last, coprnice, umaknite svoje nalakirane tace stran od mojih testisov!”

Cerkvene dostojanstvenike je še posebej razburilo, da iz zakona ne bodo izvzeti niti duhovniki in to kljub temu, da dečki ne morejo zanositi.

Na drugi strani pa ženske mirijo strasti, poljska premierka Mateuszka Morawiecki je po sprejetju zakona povedala: ”Katoliška vera je zapisana v dušo Poljske, zato moramo narediti vse, kar je v naši moči, da uničimo zlo, ki je splav. Vazektomija je neboleč in reverzibilen poseg. Ko bodo moški pripravljeni na spočetje otroka, se bodo naročili na pregled pri psihologu, ki bo potrdil njihovo sposobnost starševstva, nato pa jim bo urolog zopet povezal semenovod.”

Protesti na Poljskem se bodo v prihodnjih dneh nadaljevali, shodi v solidarnost s poljskimi moškimi pa bodo pod sloganom ”Moje telo, moja izbira!” organizirani tudi po ostalih evropskih državah.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*