Na Ptuju našli tablico s Hipokritovo prisego!

Hipokrit, bratranec bolj znanega grškega zdravilca Hipokrata. Na glineni tablici piše o provizijah, maltretiranju medicinskih sester in kako zavrniti zdravljenje starostnikov in ne izpasti hipokrit.

Slovenski arheologi so danes sporočili novico o izjemni najdbi na Ptuju!

V razvalinah neke rimske vile z bazenom so namreč našli glineno tablico s Hipokritovo prisego!

Hipokrit je bil znameniti rimski primarij in kirurg, bratranec grškega začetnika medicine Hipokrata in ustanovitelj Splošne bolnišnice Ptuj.

Vodja izkopavanj, arheolog Marjan Krt, je za medije povedal: ”Gre za neverjetno odkritje. Hipokrit je postavil temelje nemorale in korupcije v zdravstvu, saj je že pred 2.000 leti naredil seznam drugorazrednih bolnikov, kot prvi pa je tudi zapisal, kako pred cesarjem skriti provizije farmacevtskih podjetij.”

Hipokritova prisega se začne z besedami ”Samo en bog je, prof. prim. dr. dr. med je njegovo ime, aroganca pa je njegova spremljevalka.”

Nadaljuje pa se s praktičnimi nasveti za zdravnike: kako visoka mora biti ograja okoli bolnišnice, da je bolni starostniki ne morejo preplezati, zakaj je psihološko mučenje mladih zdravnikov in medicinskih sester nujno za normalno delovanje kolektiva, katere golf palice kupiti z denarjem od provizij itd.

Arheologi Krt je opozoril, da je potrebno tablice brati v kontekstu rimske etike in morale, ki je bila s stališča modernega človeka precej kruta, saj so Rimljani svoje starostnike pogosto kar vrgli na cesto in pustili, da umrejo.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*