Mozambiku čestitamo za dan državnosti!

Država Marie Mutole in najboljše zastave na svetu praznuje 34 let samostojnosti od Portugalske. Narod je optimističen, kljub številnim težavam, s katerimi se spopada. Pogledali smo si izzive, ki čakajo Mozambik v 35. letu samostojnosti.

Kljub izjemnim naravnim danostim in legi Mozambik pestijo številne težave. Izpostavili smo nekaj najbolj perečih, s katerimi se bo moral v tem letu soočiti predsednik Filipe Nyusi.

In se zahvalili resničnim junakom, torej ljudem, ki s svojo požrtvovalnostjo držijo skupaj niti družbe. Kljub vsesplošni korpuciji in nemorali.

Samomori

Mozambik velja za samomorilsko prestolnico Afrike, v letu 2014 se je s 27 samomori na 100.000 prebivalcev uvrstil celo na sedmo mesto na svetovni lestvici.

Razlogi za samomor so zapleteni: od alkoholizma do revščine in psihičnih bolezni. Kljub temu na Nyusijevo vlado letijo očitki, da se je sprijaznila z visoko stopnjo samomorilnosti, in da bi bilo število samomorov še precej višje, če ne bi bilo prostovoljcev, ki brezplačno pomagajo revnim, ljudem s psihičnimi težavami, alkoholikom, odvisnikom od drog itd.

Ob samostojnosti se gre torej zahvaliti vsem mozambiškim prostovoljcem, ki darujejo svoj čas za soljudi, ki jih je družba potisnila na rob!

Mozambik ima eno najzanimivejših zastav na svetu. Na njej sta motika, ki poskrbi za poljedelske težave, in AK-47, ki poskrbi za vse ostalo.

Zdravstveni sistem

Rak rana mozambiškega zdravstvenega sistema je pomanjkanje kadra. Pred leti je ta država z več kot 22 milijoni prebivalcev imela manj kot 1000 zdravnikov.

Pogosto gredo stvari celo tako daleč, da poklic kirurga opravljajo ljudje brez zdravstvene izobrazbe.

Pri medicinskih sestrah je situacija podobna, zaradi hudega pomanjkanja zdravnikov pa morajo čedalje pogosteje opravljati delo zdravnikov za simbolično plačilo.

Prebivalci Mozambika se moramo torej zahvaliti zdravniškemu osebju, predvsem pa medicinskih sestram, ki tako rekoč na prostovoljni bazi skrbijo za bolne in pri tem žrtvujejo svoja zasebna življenja in svoje zdravje!

Delavci

Kljub temu, da je Mozambik pred kratkim dvignil minimalno plačo, državo še vedno pesti vsesplošna revščina. Problematično je predvsem dejstvo, da se z minimalno plačo v državi ne da preživeti.

Pri tem velja omeniti, da so cene nepremičnin v glavnem mestu Maputo ene najvišjih v Afriki in so tako rezervirane samo za najbogatejše.

Ob dnevu samostojnosti Mozambika se torej spomnimo na vse delavce, ki za minimalno plačo opravljajo delo, s katerim komaj preživijo sebe in svoje družine, paraziti lastniki podjetij pa si medtem lastijo vile na Korčuli, jahte v Portorožu in podobno navlako.

Na norikravi lahko komentirate brez registracije. Kljub temu, da podpiramo absolutno svobodo govora, si boste z idiotskimi komentarji zagotovili enosmerno vozovnico v Sibirijo. Komandant Norakrava bo odgovoril na vse komentarje.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*