Hirošima: 76 let od preizkusa atomske bombe na živalski vrsti homo sapiens

Raziskava v Hirošimi pokazala, da homo sapiensi niso odporni na cepljenje atomov. Uničenih 70.000 testnih subjektov in ena haška konvencija.

Danes obeležujemo 76. obletnico enega najuspešnejših znanstvenih poizkusov v zgodovini sveta.

Do tedaj so ameriški znanstveniki z atomsko bombo napadli zgolj pesek v puščavi Nove Mehike, preizkusiti pa so želeli, kako se ob cepitvi atomov obnaša živalsko meso.

Obenem je administracija predsednika Harryja Trumana želela primerjati dolžino penisa s svojimi sovjetskimi kolegi, od novega orožja so si obetali 3-centimetrsko povečanje organa in s tem tudi dokončno zmago v tej najstarejši moški športni disciplini.

70.000 testnih subjektov zgorelo v trenutku

Testni subjekti

Nekaj pred 8:15 po lokalnem času je bombarder Thomas Ferebee na bombniku B-29 pritisnil na gumb, 4,5-tonska bomba je padala 44,4 sekunde, nato pa na višini 600 m eksplodirala.

Minuto po eksploziji je 70.000 testnih subjektov končalo s testom, večina je zgorela pri živem telesu.

Tistim, ki so preživeli prvih nekaj minut, je s teles zaradi izjemne vročine in sevanja pričela odstopati koža.

Kot je povedal eden od preživelih subjektov, je eksploziji sledila popolna tišina, po mestu pa je zavel topel vetrič.

Hirošima je bila že dalj časa določena kot mesto preizkusa, saj je zaradi čim boljših rezultatov testa med vojno Američani niso bombardirali s konvencionalnim orožjem.

Efekt eksperimenta je ameriške znanstvenike tako presenetil, da so ga morali čez tri dni ponovno ponoviti na mestu Nagasaki.

Danes tovrstnih testov ne izvajamo več, saj so svetovni voditelji modri in preudarni – če bi atomsko orožje prišlo v roke narcisističnim manijakom, pa bi bilo to za svet pogubno.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*