Maturitetni esej: namesto Cankarja Okopi in Premiki

Vlada je predstavila nekaj manjših sprememb mature. Pisanje eseja v madžarščini bo dijakom prineslo dvojne točke. Namesto fizike ljudska obramba in samozaščita.

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je danes predstavila načrt za izpeljavo letošnje mature, ki bo kljub koronakrizi potekala brez večjih sprememb.

Matura se bo tako pričela z esejem iz slovenščine, kjer pa je po posredovanju Urada za resnico in pravilno mišljenje prišlo do zamenjave knjižnega gradiva – namesto Cankarjevih del bodo morali dijaki v enem mesecu prebrati in analizirati tri dela našega Premiera (Okopi, Premiki in Noriško kraljestvo – Beli panter).

Ministrica je v izjavi za javnost zapisala: ”Verjamemo, da je naša mladina dobro seznanjena s knjižnim opusom Premiera, zato smo se v zadnjem hipu odločili za zamenjavo literarnih del, s čimer smo nekoliko olajšali delo našim dijakom.”

Obenem so za dijake pripravili tudi bonus, ki bo tistim, ki bodo esej napisali v madžarščini namesto v slovenščini, prinesel dvojno število točk.

Manjša sprememba je tudi ukinitev mature iz fizike, kemije, matematike in biologije, saj obstajajo indici, da želi sovražnik skozi znanost mlade indoktrinirati v dekadentne ideje zahoda in tako rušiti naš družbeni red.

Namesto omenjenih predmetov bo država preverjala znanje iz ljudske obrambe in samozaščite, samoupravljanja s temelji korupcije, slovenomadžarščine in gimnastike.

Zgodovina na maturi ostaja, omejena pa bo samo na obdobje slovenske samostojnosti, torej od 13. marca 2020 do danes.

Komentarji: 1 "Maturitetni esej: namesto Cankarja Okopi in Premiki"

  1. Da ne boste pozabili knjižiti za davčno olajšavo!

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*