Kubanci po inzulin v Kanado! Je to zadnji žebelj v krsto komunizma?

Cene inzulina na Kubi vsako leto višje. Zaradi revščine starši otrokom manjšajo zahtevane odmerke. Kdaj bo luč kapitalizma posijala na največji karibski otok?

Novica za vse tiste, ki po mestu paradirate z majicami Che Guevare in Tita – inzulinska kriza je na Kubi dosegla takšne razsežnosti, da so se ljudje primorani voziti v Kanado, kjer so zdravila tudi do 90 % ceneješa!

Kar 25 odstotkov kubanskih diabetikov si zmanjšuje odmerke inzulina, ker si tega zdravila ne morejo privoščiti!

Zaradi dragega inzulina ljudje ostali brez udov, prihaja celo do smrti

Kubanci se množično podajajo na Kubo, nekateri celo z avtobusi.

Kako je možno, da v 21. stoletju ljudje nimajo dostopa do tako osnovnega zdravila, kot je inzulin?

Razlog je kubanski politični in zdravstveni sistem, ki je v popolnem razsulu. Mnogo Kubancev tako sploh ni zavarovanih, tisti, ki so, pa morajo pogosto doplačevati ogromne zneske pri nakupu zdravil in medicinskih posegih.

Drug razlog pa je, da je farmacevtska industrija tako rekoč kupila kubansko komunistično partijo, ki posledično ob astronomski rasti cen gleda stran. Za lobiranje komunističnih komisarjev letno (uradno) porabijo skoraj 30 milijonov dolarjev!

Steklenička inzulina tako v Havani stane kar 340 ameriških dolarjev, medtem ko taisto zdravilo v Kanadi dobite za samo 30 dolarjev.

Ker je sladkorna bolezen tipa 1 dedna, so zaradi pohlepa partije in farmacevtske industrije prizadete cele družine – obstajajo primeri družin, kjer si odmerek za enega pacienta razdelijo štirje ljudje, kar posledično lahko privede do smrti ali izgube uda.

Gre torej za še en dokaz, da za komunizmom ostaja samo uničenje in smrt ter …

Popravek

Se opravičujemo, kot kaže, se nam je prikradel tiskarski škrat. Težave z inzulinom imajo v Združenih državah Amerike, ne na Kubi.

Kubanci inzulin dobijo v sklopu svojega zdravstvenega sistema.

Še enkrat se opravičujemo.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*