KORONAVIRUS v Italiji: Štajerska varda na zahodni meji zaenkrat še stoji (komaj)

Naš vojni dopisnik je na zahodni meji, kjer so pripadniki Štajerske varde odbili več napadov koronavirusa. Dva borca v granatnem napadu izgubila spomin, ne moreta hodi.

Tajna lokacija, nekje na Goriškem, 23. 2. 2020, 23:32.

Dim, obrazi, ki stremijo v prazno, vonj pa človeškem znoju in dezinfekcijskih sredstvih.

6. bataljon je na položajih ob zahodni slovenski meji manj kot en dan, obrazi vojakov pa dajejo vtis, kot da vojna s koronavirusom poteka že desetletje.

Pokanje šal in značilen vojaški humor, s katerim borci v blatnih jarkih razbijajo napetost in nervozo vojne, je zamenjala tišina in stokanje ranjencev, ki prihaja iz improvizirane bolnišnice.

Stotnik Frane, poveljnik bataljona, prekaljeni borec in veteran bitke za Novakovo zidanico, pred fanti ostaja optimističen, na samem pa nam pove, da situacija ni rožnata: ”Čez dan smo izgubili dva borca. Enota koronavirusa je z zamikom presenetila našo patruljo in jo popolnoma razbila. Dva fanta sta se z zadnjimi močmi priplazila v štab, še vedno bruhata in sta v šoku.”

Kljub izgubam je bataljon Jägermeister opravil svojo nalogo in zaenkrat zadržal virus v Italiji.

Prek dneva je prišlo do hudih bojev v okolici bara Štefka, vendar pa so fantje s 70-odstotnim etanolom zalili virus in ga ustavili.

Trenutno je stanje na fronti mirno. Po dnevu hudih bojev so borci od utrujenosti popadali po tleh kot ubiti.

”Zadnja runda,” se je zaslišalo izza šanka, vendar pa vardisti niso imeli niti toliko moči, da bi odslovili konobarja.

Upamo, da bo mirno tudi jutri.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*