Koronavirus in EU proti odpravi patentov za cepiva proti koroni

Korona: odprava patentov bi kršila osnovne človekove pravice pravnih oseb in škodovala podjetniški svobodi. EU: imamo zagotovilo korone, da ne bo mutirala, če že Indijci ne dihajo, naj diha vsaj trg.

Potem ko je ameriški predsednik Joe Biden obljubil preklic patentov za cepiva proti koroni, s čimer bi lahko do cepiv prišle tudi revnejše države, pa smo bili danes priče ostremu odzivu Evropske unije in koronavirusa.

Koronavirus je tako sporočil, da ostro nasprotuje odpravi patentov, saj naj bi bilo to v nasprotju z osnovnimi koncepti prostotržnega kapitalizma: ”V družini koronavirusov menimo, da je odprava patentov za cepiva sila spolzko področje. Davkoplačevalci so plačali razvoj cepiv zato, da bodo farmacevtska podjetja zaslužila, ne pa da se bodo šla humanitarstvo. Zato menimo, da je bolje upočasniti cepljenje, kot pa tvegati nižji dobiček farmacevtske industrije v naslednjem četrtletju. Ne mislite samo na Afričane in Azijce, pomislite tudi na ljudi, ki živijo od kapitalskih donosov.”

Mnenje korone pa deli tudi Evropska unija.

Nemčija, kjer ima sedež podjetje BioNTech, eden od proizvajalcev cepiva, je tako že javno nasprotovala odločitvi Bidenove administracije, kanclerka Angela Merkel je povedala: ”Korona nam je dala zagotovilo, da ne bo mutirala, zato se nam s cepljenjem v revnih državah nikamor ne mudi, saj ni nobene možnosti, da bi virus tam mutiral, prišel nazaj v EU in povzročil ponovno apokalipso. Svojci umrlih v državah tretjega sveta pa naj ne bodo žalostni, ampak naj s ponosom povedo, da so bili njihovi bližnji žrtvovani na oltarju prostega trga.”

Na izdelavo generičnih cepiv, ki bi lahko rešila prebivalce revnih držav, bo torej treba še počakati.

Med čakanjem na cepljenje pa si bodo lahko afriški starostniki in zdravstveno osebje vsaj krajšali čas z gledanjem Youtuba, saj je večina youtuberjev, ki so del kritične zahodne infrastukture, že cepljenih.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*