Korona božič: namesto rajanja v nakupovalnih centrih, žalostno posedanje z družino

Tradicionalno druženje z osebjem Cityparka letos nadomešča turobno preživljanje časa z družino. Odpade tudi druženje na parkirišču ljubljanske Ikee, ki bo za praznike žalostno samevala.

Sivina, žalost in malodušje – tako bi lahko opisali čustva večina Slovencev ob letošnjih praznikih.

Zaradi epidemije koronavirusa bo namreč tradicionalna rajanja v Cityparku, Qlandii in Mercator centru nadomestilo depresivno druženje z družino.

Na ulici smo ustavili Marka, 37 let: ”Je hudo. Doma imamo tradicijo, da gremo vsak dan v decembru v Supernovo, kjer z ženo predava najine psihopatske otroke v varstvo podplačanim študentom v igralnici, midva pa nato jezno in brezciljno blodiva po štacunah, greva na kavo, kjer se skregava, nato pa pobaševa otroke in se v tišini odpeljemo domov. Letos tega ne bo.”

V ljubljanskem Cityparku so sicer pripravili posebno praznično ponudbo, kjer vas na dom pride obiskat eden od uslužbencev, na katerega lahko nato eno uro lajate, zakaj ni odprtih več blagajn, vendar pa občutek še vedno ne bo isti.

Še bolj žalostno vzdušje pa je na parkirišču osrednje katedrale neoliberalizma, Ikee.

Če so se še poleti verniki v bogove plastike, iverke in nabiralcev prahu švedskega dizajna zbirali na parkirišu in z žarom v očeh opazovali gradnjo svetišča, pa je v decembru vzdušje pred templjem potrošništva bolj klavrno.

Marko, 37 let, je pod sveti totem z Ikeinim napisom prinesel cvetje: ”Upali smo, da bomo december preživeli v Ikei, kjer so prodajalci nasmejani in je hrana dobra, ne tako kot doma, kjer se ta stara samo pizdi. Sedaj pa so nam zaradi nekih starcev, ki so za ekonomijo samo breme, vzeli še dostop do naših svetišč v Celovcu, Zagrebu in Villesseju. Katastrofa.”

Kljub turobnemu ozračju v državi pa narod še vedno drži po konci misel, da bodo s prihodom cepiva naslednji božič spet lahko preživeli z neznanci v kapitalistični norišnici, ki je nakupovalni center v decembru.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*