Konec lakote? Dvor pripravlja uredbo o sajenju in pridelovanju krompirja!

Cesarica Simona Terezija: ”V slovenskih deželah bom končala lakoto!” Tlačani nezaupljivi: ”Namesto da bi zadnje leto promovirala krompir, je potovala na viteške igre na Japonsko.”

Se slovenskim deželam končno obeta konec lakote, ki naše kmeti pesti že stoletja, ali želi dvor s podzemeljskimi jabolki zastrupiti Slovenke inu Slovence?

Z dvora so danes sporočili, da cesarica Simona Terezija pripravlja uredbo o sajenju in pridelovanju krompirja, katere namen je končanje lakote v slovenskih deželah, kjer je spomin na lakoto iz leta 1750 še kako živ.

Uredba predvideva davčne olajšave za kmete, ki bodo gojili krompir, krompir pa bo tudi izvzet iz zakona o desetini, tlačani bodo morali tako deželnemu gospodu izročiti samo 1/15 pridelanega podzemeljskega kostanja.

Cesarica: ”Od vseh habsburških dežel so ravno Kranjska, Koroška, Štajerska in Goriška najbolj na udaru lakote. Spomnimo se samo slabe žetve leta 1750, ki je nato med nižjimi stanovi povzročila masovno lakoto. Temu želim narediti konec.”

Tlačani pa so do načrta dvora zadržani.

Medtem ko je krompir v kraljestvih zahodne Evrope že stalnica, pa je habsburški dvor v njegovo promocijo vlagal malo.

Nižji sloji s prstom kažejo predvsem na Terezijo, ki slovenskih dežel ni obiskala že od rojstva prestolonaslednika Jožefa II. 17 let nazaj – v tem času je s kočijo prepotovala pol Evrope in se udeležila viteškega turnirja v oddaljenem japonskem cesarstvu, v domačem poljedelstvu pa je vladal kaos.

Nezaupanje v krompir je tako v naših deželah veliko in vprašanje je, če bo nepriljubljena cesarica uspela prepričati kmete, naj upoštevajo navodila stroke in posvojijo čudež, ki je podzemeljski kostanj.

Komentarji: 1 "Konec lakote? Dvor pripravlja uredbo o sajenju in pridelovanju krompirja!"

  1. M. Terezija je v Slovenijo prinesla krompir in razsvetljenstvo.
    Krompir se je prijel…

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*