Kompromis: poleg Dnevnika Anne Frank v šolah še zaporniški dnevnik Adolfa Eichmanna

Učenci bodo prvič slišali obe strani zgodbe in si sami ustvarili mnenje o holokavstu, Eichmann pa jim bo predstavil še pomembnost dobre organizacije poslovnih procesov.

Potem ko je pred dnevi v javnosti završalo zaradi umika Dnevnika Anne Frank s seznama obveznega čtiva v osnovnih šolah, pa so danes z vlade sporočili, da je bil vendarle sklenjen kompromis.

Dnevnik Anne Frank se vrača v osnovne šole, zraven pa bo otrokom predstavljena tudi druga plat holokavsta, ki jo v knjigi Ime mi je Adolf opisuje SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann.

Eichmann v svojem zaporniškem dnevniku bralcu predstavi grozote izraelskega zapora, kjer je bil zaprt v prostorni samici, dobival pa je samo tri tople obroke na dan, kar je groba kršitev konvencije o človekovi pravici do prigrizka med obroki.

Vlada: ”Pomembno je, da otroci slišijo obe plati zgodbe in si na koncu sami ustvarijo mnenje o koncentracijskih taboriščih ter holokavstu. Zaradi desetletij enostranske propagande vsi sočustvujejo s taboriščniki, niso pa seznanjeni s trdim delom in prizadevnostjo načrtovalcev holokavsta in trpljenjem, ki so ga doživljali po koncu vojne.”

Nov učni načrt predvideva, da bodo osnovnošolci v sedmem razredu napisali esej, v katerem bodo kritično primerjali Anne Frank in Adolfa Eichmanna ter opisali njune pozitivne in negativne značajske lastnosti.

Delo Ime mi je Adolf je bilo sicer dolga leta pozabljeno, v zadnjem času pa pridobiva na priljubljenosti.

Poleg opisa grozot, ki jih je Eichmann doživljal v ogrevanem in prostornem zaporu, njegov dnevnik, za razliko od Dnevnika Anne Frank, bralcu nudi še praktične nasvete o pomembnosti organizacije poslovnih in drugih procesov, kar bo otrokom še kako prišlo prav v današnji ekonomiji.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*