Klepet z Jezusom: prostotrgovinski sporazumi

Ta teden je EU z državami južnoameriškega gospodarskega bloka Mercosur podpisala prostotrgovinski sporazum. Z Jezusom smo se pogovarjali o njegovem pogledu na ekonomski liberalizem in o posledicah prostotrgovinskih sporazumov na splošno populacijo.

Hvaljen Jezus. EU je pred dnevi podpisala prostotrgovinski sporazum z državami južnoameriškega gospodarskega bloka Mercosur (Brazilija, Argentina, Paragvaj, Urugvaj). Najprej bi te vprašal o splošnih vtisih ob podpisu.

Aloha. Kot zagovornik prostega trga in deregulacije sporazum seveda pozdravljam. Resnično vam povem, laže gre kamela skozi šivankino uho, če imamo sklenjen brezcarinski sporazum s Kitajsko, prek katerega lahko uvozimo poceni šivanke z ogromnimi ušesi, ki jih izdelujejo delavski sužnji, ki so na robu samomora. Skozi takšno šivankino uho spraviš dve gensko spremenjeni kameli s po štirimi grbami. LOL.

Kako pa gledaš na kritike prostotrgovinskih sporazumov? Noam Chomsky recimo pravi, da gre pri teh sporazumih v resnici za protekcionistične sporazume za korporacije. Če pogledamo samo trenutni sporazum: evropska podjetja bodo lahko sodelovala na javnih natečajih južnoameriških držav, Mercosur države pa ne bodo mogle sodelovati pri javnih natečajih EU držav.

Chomsky ima prav.

Chomsky ima prav? Torej ti sporazumi nimajo veze s prostim trgom?

No shit Sherlock. In kot je nekoč rekla Kim Kardashian z Erjavčeve ulice, so what? Ja, Brazilci so odprli svojo državo evropskim korporacijam, v zameno pa lahko pokažejo izvožene krave, ki se pasejo na pogorišču amazonskega pragozda. To je biznis, tu ni prostora za teoretično fantaziranje Miltona Friedmana, zanima me samo, kaj bo pisalo na četrtletnem poročilu moje tesarske korporacije in naložbenega sklada.

Pa vendar Jezus, David Ricardo, eden od očetov sodobnega ekonomskega liberalizma, je prosti trg zagovarjal z naslednjim argumentom: če je ena država dobra v proizvajanju produkta A in druga v proizvajanju produkta B, potem bosta z ukinitvijo tarif profitirali obe državi. Evropejci znamo povsem dobro vzrejati govedo, zakaj torej potrebujemo dodaten uvoz iz države z nižjim standardom proizvodnje, kjer kmetje z blagoslovom države večajo pašnike s požiganjem pragozda?

Se opravičujem, ampak ali ste tupi? Koga boli ***** za te vaše krave? Brazilija, deveta največja ekonomija na svet, se je pravkar odprla telekomunikacijskim korporacijam in celotnemu storitvenemu sektorju. Šampanjci pokajo od Londona do Wall Streeta, kokain se sipa od Hong Konga do Zuricha.

Poizkusil bom še z enim argumentom: ko so Američani z Mehiko in Kanado podpisali sporazum NAFTA, so ameriški kmetje, ki prejemajo visoke subvencije, kar je povsem v nasprotju z načeli laissez faire kapitalizma, dobesedno preplavili mehiški trg s svojimi produkti. Ogromno število kmetov z mehiškega podeželja je zaprlo svoje kmetije in ilegalno imigriralo v ZDA.

OK, vidim, da ste izzvani. Bova poizkusila počasi. Sem lastnik naložbenega sklada Jezus in apostoli GmbH, stacioniranega v Luksemburgu. Vsako leto namenimo tri odstotke našega dobička ‘lobiranju’ v evropskem parlamentu in komisiji. Komisariat ima nato nalogo, da mi za vložen denar in za službe, ki jih bodo po končanem služenju ljudstvu (LOL) dobili komisarji v mojem skladu, zrihtajo biznis. To je to, to je vsa kompleksnost sveta. Nobenega Friedmana, nobenih mehiških kmetavzov, nobenih ekonomskih teorij – biznis.

Jezus, z vsem spoštovanjem, ste snobovski prasec. Niste ekonomski liberalec, pač pa anarho kapitalist. Živite od četrtletja do četrtletja, ste brez vsake morale, ste nasprotnik demokracije, na svetu je samo vaša rit, in če citiram ljubico Ludvika XV. – za vami, poplava.

Prva pametna stvar, ki ste jo zapisali danes, Einstein. Čestitam, res, aplavz. Sedaj pa se žal poslavljam, med otroke grem talat levkemijo.

Na norikravi lahko komentirate brez registracije. Kljub temu, da podpiramo absolutno svobodo govora, si boste z idiotskimi komentarji zagotovili enosmerno vozovnico v Sibirijo. Komandant Norakrava bo odgovoril na vse komentarje.

Komentarji: 1 "Klepet z Jezusom: prostotrgovinski sporazumi"

  1. levkemijo talat 😀 ////

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*