Klepet ob vinu: z Jezusom o alternativni medicini in nategovanju rakavih bolnikov

Tokrat smo izbrali nekoliko morbidno temo. Z našim najljubšim božjim sinom se bomo pogovarjali o zdravilcih, ki z obljubami o čudežnem ozdravljenju onkoloških bolnikov mečejo senco na celotno alternativno medicino.

Norakrava: Pozdravljen Jezus! Kako naj bolniki ločijo med pravimi alternativci, kot ste vi, in šarlatani?

Jezus: Aloha! Naj vas kar takoj na začetku popravim, ne ukvarjam se z alternativno medicino in nimam pojma, od kje ljudem ideja, da se. Po srednji lesarski šoli v Nazaretu sem šel na maturitetni tečaj, naredil maturo in se vpisal na fakulteto za medicino v Jeruzalemu.

Norakrava: Ampak, če dovoliš, s polaganjem rok si ozdravil gobavca …

Jezus: A vi mislite, da sem idiot? Gobavost se preneša kapljično. Dal sem mu antibiotik, mu previjal rane in poskrbel, da je živel v kolikor toliko higienskih pogojih.

Norakrava: Lazarja si obudil od mrtvih?

Jezus: Đizs Krajst, pa v katerem stoletju vi živite? Z apostoli smo v jamo prinesli defibrilator, Lazarja je k sreči zadela samo blažja kap. Uspešno smo ga oživljali in človek je ozdravel.

Norakrava: Ampak morate priznati, da nekateri zdravilci vendarle so ‘pravi’. V Jani sem bral, da je ruski zdravilec Oleg Nategunov pozdravil tumor na možganih, tudi Zdenko Domančić ima izjemne uspehe.

Jezus: Glejte, vaša družba je bolna, na možganih, diagnoza pa je idiotizem. Rak je huda bolezen, ki pogosto predstavlja izjemno psihično breme za bolnike in svojce. Poleg tega so od konstantnih kemoterapij izmučeni – že samo dejstvo, da moraš vsak teden na kliniko, ni prijetno, nekateri bolniki pa se morajo voziti iz oddaljenih krajev, pogosto pa zraven pride še do finančnih stisk. Da ne omenjam trpljenja bolnikov v zadnjem stadiju.

Vi pa tukaj prodajate pravljice o ruskih zdravilcih. In ko sva že pri rolex Domančiću – mi lahko pojasnite, zakaj mora onkološki inštitut izgubljati čas in denar s sporočili za javnost, da je Zdenko ‘ne jemljem denarja, pustite kuverto v predverju’ Domančić šarlatan?

Jezus je vrsto let opravljal delo srčnega kirurga, odnesla pa ga ja afera ‘Operacijske mize’, kjer je njegovo tesarsko podjetje bolnici prodajalo mize po petkratniku tržne vrednosti.

Norakrava: Prosti trg – on pravi nekaj, strokovnjaki nekaj drugega, potrošnik pa se odloči. Če nekdo prodaja čudežno vodo, bolnik v zadnjem stadiju pa je zanjo pripravljen plačati, tu država ne sme posegati vmes.

Jezus: Wow, bravo, plosk, plosk – če med populacijo pedofilov vlada povpraševanje po 8-letnikih, zakaj ne odpravite regulacije v zvezi s trgovino z ljudmi in pedofilijo?

Vi dopuščate, da se izkorišča najbolj ranljive ljudi v družbi in se iz njih izcuza še zadnji evro, vse to v imenu svobode, prostega trga in liberalizma, ker so pač ti ljudje pripravljeni narediti vse, da si magari za en dan podaljšajo življenje. Obenem so onkologi na eni strani preobremenjeni, na drugi strani pa pogosto bolehajo za virusom arogance, ki razsaja na ljubljanski medicinski fakulteti, in se jim niti ne da diskutirati z bolniki.

Bravo, res mogočen ‘prosti’ trg imate na Zemlji. In vse to z glasnim in tihim blagoslovom vaše države.

Norakrava: No, no, problem Slovenije je, da se zakon o zdravilstvu še ne izvaja povsem v redu. Ko se bo, bodo takšni ekscesi sankcionirani.

Jezus: Aja, a res? V četrtem členu imate napisano, da je v vaši državi dovoljeno, in citiram: ”tradicionalno kitajsko zdravilstvo, ajurveda – tradicionalno indijsko zdravilstvo, homeopatija in druga zdravilstva”.

Zdaj, ali pri vas, med Jadranom in Alpami, vladajo drugi zakoni fizike, kemije in biologije, ali pa vaša država zakonsko priznava nekaj, kar je ekvivalent ”uredbi o gašenju na višinah in uporabi magičnih fižolčkov namesto gasilske lestve”.

Pa naj za konec samo še povem, da nimam nič proti, če ljudje iščejo duševni mir pri komur jim paše. Je pa razlika med pogovorom in obljubo, da boš za simbolično ceno ozdravil epilepsijo, raka, multiplasklerozo.

To je bila zadnja beseda.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*