Sodobno suženjstvo – šivilje v kitajski pokrajini Mari-bor morajo delati brez plačila

Grozljiva reportaža BBC-ja iz kitajske pokrajine Mari-bor. Država šivilje sili k delu brez plačila. Hvala Jezusu, da se v Evropi to ne more zgoditi.

Naši novinarski kolegi iz britanskega BBC-ja so objavili reportažo o sodobnem suženjstvu v neki kitajski tekstilni tovarni.

V pokrajini Mari-bor na vzhodu Kitajske je namreč okoli sto šivilj prisiljenih delati, čeprav za svoje delo ne dobijo plačila!

V tovarni obupa in solz naj bi prihajalo tudi do šikaniranj in groženj delavcem, večinoma gre za starejše ženske, šivilje pa nimajo več denarja niti za avtobus.

Je čas za bojkot Kitajske?

Pri vsem tem pa ima vmes svoje mastne rdeče prste tudi kitajska partija.

Po kitajski zakonodaji morajo namreč delavci delati, četudi za delo niso plačani – ob tem morajo delodajalca prositi za izplačilo plač, odpoved pa lahko dajo šele po pol leta.

To pa še ni vse: kitajska partija je omenjeni tekstilni tovarni v preteklih letih nakazala okoli 600.000 evrov različnih nakazil, večinoma s strani zavoda za zaposlovanje za usposabljanje težje zaposljivih oseb.

Šivilje, ki se bojijo javno izpostavljati, so povedale, da ima podjetje sicer dovolj naročil, saj delajo 6 dni na teden z nadurami, vendar pa denarja po besedah delodajalca ni.

Šivilje: ”Direktor nam je rekel, naj gremo domov, da ni denarja, mi pa si tega ne upamo, saj nimamo nič na papirju. Če gremo domov, nas lahko krivdno odpusti in potem ne moremo niti na zavod.”

Na internetu je dostopno tudi pismo partnerja ene od zaposlenih šivilj (v kitajščini).

Groza – ob takšnih zgodbah si hvaležen, da živiš v Sloveniji!

Komentarji: 3 "Sodobno suženjstvo – šivilje v kitajski pokrajini Mari-bor morajo delati brez plačila"

 1. Saint Pepsi | 17/10/2019 ob 15:03 | Odgovori

  Delavke morajo delati brez plačila delodajalcu? Dvakrat pečena svinjina se mi je prav zataknila v grlu, ko sem to prebral. Kdor ne dela in plačuje za svoje delo, se nima pravice pritoževati! Le kako bom to razložil svojim nemškim prijateljem?

  • To je dejansko groza in država je tiho! Če ne želite pred nemškimi (!!) prijatelji izpasti kot totalen idiot, jim povejte, da ste delodajalcu vrnili regres, in da ste plačali lastno usposabljanje v podjetju.

   • Saint Pepsi | 17/10/2019 ob 15:27 | Odgovori

    Kakšna firma pa dovoli zaposlenim usposabljanje? Halo? Saj vendar nismo v zgodnjem otomanskem cesarstvu! “Regres” bom zamenjal s “posojilom” in “usposabljanje” z “rjavo srajco.”

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*