Kapitalizem dela: Zara, IKEA in Primark pošiljajo v Bangladeš lopate in gasilne aparate

Privatna podjetja vzela odgovornost na svoja ramena. Obupne razmere v tovarnah tekstila rešuje samoregulacija. Samo en Bog je in Milton Friedman je njegov prerok.

V zadnjem desetletju smo bili priče številnim grotesknim izgubam življenj delavcev v tekstilni industriji Bangladeša. Leta 2012 je v ognju v prestolnici Daki umrlo vsaj 117 delavcev, ki so med drugim izdelovali tekstilne izdelke za Ikeo in Walmart. Naslednje leto je sledila še večja tragedija, ko se je zrušila večnadstropna stavba, v kateri so bile številni tekstilni obrati – umrlo je 1134 ljudi.

Kaj narediti?

Sledili so klici po reformah. Skrajni levičarji so želeli videti glave korporacij na pladnju – pri čemer je jasno, da v teh primerih ne moremo kriviti zahodnih korporacij, ki iščejo najugodnejše izdelovalce svojih produktov. Gre za popolnoma enak idiotizem, kot da bi zahodna orožarska podjetja krivili za mrtve v konfliktih po vsem svetu. Absurd.

Salonski levičarji so krivdo valili na nas, potrošnike. Pri čemer gre za očitno nerazumevanje zahodnjaške kulture.

Protest levice proti korporacijam, ki izkoriščajo tekstilne delavce.

Milijarda muslimanov je odgovorna za dejanja islamskih fundamentalistov. Afričani so sami krivi za revščino, v kateri živijo. Zahodnemu potrošniku pa je izvirni greh osebne odgovornosti odpustil Veliki Friedman – razen če si reven, mati samohranilka, bolan itd. Potem si kriv sam, ker si lenuh, brezdelnež, prostitutka.

Potrebe po tovrstnem filozofiranju pa pravzaprav ni bilo, saj privatni sektor obupno stanje v tekstilni industriji Azije rešil sam.

Korporacije našle rešitve

Sveti Friedman

Zara, Primark in Benneton so prevzeli odgovornost na svoja ramena – v tovarne bangladeških slumov pošiljajo pakete z lopatami in gasilskimi aparati, izdelanimi v visokotehnoloških tovarnah Demokratične republike Kongo. Akcijo ‘Pogasimo bedo bangladeških delavk, odkopljimo njihove skrbi‘ so financirali s pomočjo potrošnikov.

V primeru požara se bodo lahko tako delavke pogasile same in z lažjimi opeklinami nadaljevale delo. V kolikor pride do najhujšega in se stavba zruši, pa se bodo lahko z lopatami same odkopale, s čimer ne bo potrebe po klicanju reševalcev, kar pomeni nižje stroške za državo. S čimer bo bangladeška vlada lahko uslišala pozive tekstilnih mogotcev po nižjih davkih, ki jih bodo prelili v višje plače. LOL.

Verujem v enega Boga, Očeta vsemogočnega Milton Friedmana.

Na norikravi lahko komentirate brez registracije. Kljub temu, da podpiramo absolutno svobodo govora, si boste z idiotskimi komentarji zagotovili enosmerno vozovnico v Sibirijo. Komandant Norakrava bo odgovoril na vse komentarje.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*