Kapitalizem dela: narkokartel Juan and Juan jo je odnesel z nizko kaznijo, delnice gor

Svojim odjemalcem so pozabili našteti stranske učinke jemanja heroina. Odgovorni za smrt nekaj sto tisoč ljudi, vendar je sodnik pokazal usmiljeno srce.

Korporativni svet je bil v teh dneh na trnih, saj so vsi čakali razsodbo sodišča v ameriški zvezni državi Oklahoma proti mehiškemu heroinskemu kartelu Juan and Juan.

K sreči je sodnik pokazal dobro razumevanje kapitalizma, zato je kartelu dodelil zgolj pol milijarde dolarjev kazni, kar je manj kot 3 odstotke letnega profita te korporacije, s čimer ni ogrozil prihodnosti podjetja.

Višji management kartela jo je odnesel brez kazni, saj so tam samo zaposleni in tako ne morejo biti odgovorni za poslovanje narkokartelne korporacije, ki je pravna oseba.

Opioidna kriza

Do tožbe je prišlo, ker prebivalci ZDA ne želijo več umirati od predoziranja z opioidi.

Agresivne marketinške kampanje mehiških narkokartelov in podkupovanje/zavajanje zdravnikov sta namreč privedla do situacije, kjer zdravniki bolnikom precej liberalno predpisujejo močna protibolečinska zdravila, ki zasvajajo, v večjih dozah pa povzročajo smrt.

Leta 1999 je tako zaradi predoziranja z opioidi v ZDA umrlo manj kot 17.000 ljudi, leta 2017 pa več kot 70.000.

Kritiki umiranja ljudi pravijo, da narkokarteli z lobiranjem in deregulacijo ljudem namenoma prodajajo tovrstne zasvojljive droge, normalni ljudje pa razumejo, da gre za prosti trg.

V Indiji so prav v teh dneh oznanili nov val deregulacije oglaševanja in predpisovanja opioidov, kar bo zagotovo razveselilo narkokartele, ki kljub dvigu delnic kartela Juan and Juan niso povsem mirni glede nasprotnikov umiranja na zahodu.

Rast dobička mehiških narkokartelov.

Ljudje morajo biti osebno odgovorni

Opoioidna kriza pa kaže na velik problem osebne odgovornosti ljudi.

Ljudje morajo pokazati toliko osebne odgovornosti, da preden vzamejo zdravilo, ne verjamejo zdravniku in narkokartelu kar na besedo, pač pa sami izvedejo svoje raziskave in tako dognajo, če je morda z zdravilom kaj narobe – ni naloga države, da vas varuje pred narkokarteli in psihopatskimi zdravniki.

Saj ne živimo na Kubi ali v kakšni drugi komunistični luknji, kjer veš, da te zdravnik ne želi ubiti.

Si tudi vi želite bolj liberalne zakonodaje na področju predpisovanja opioidov? Pišite nam v komentarjih – če vas bo dovolj, bomo peticijo poslali na ministrstvi za zdravje.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*