3. del: bitka za Križevsko vas

Pretekli teden je svet pretresla srditost bojev med marinci in imigranti v Križevski vasi. Vojna v Beli Krajini ne pojenja, Američani vsak centimeter osvojene džungle plačajo s krvjo. In naš reporter je bil v prvi bojni liniji.

Obrobje Križevske vasi, Bela Krajina, 9. junij 2019.

Tudi če bi hodil po globeli smrtne sence, se ne bojim hudega, ker si ti z menoj, tvoja palica in tvoja opora, ki me tolažita. (Psalm 23:3)

Temna noč. Sedimo za skalnatim nasipom na hribu nad Križevsko vasjo. Fantje so tiho. Poročnik Mahnich nas ne zabavlja več z zgodbami o barskih pretepih iz rodnega New Orleansa, Johnson pa je svoje orglice pospravil v nahrbtnik.

Smo tik pred napadom na eno večjih oporišč imigrantkonga, naš vod pa je obkolila Smrt, ki nas obstreljuje s topovi tišine in ognjem teme. Smrt je potrpežljiva. Sedi v temi in čaka. Na koncu pa vedno zmaga.

Vod stotnika Briana Grimsa, ki je v času belokranjske vojne postal moja družina, bo vas napadel frontalno, medtem pa bo tretja brigada rangerjev napadla imigrante z leve strani. Fantje so še dodatno nervozni, saj bo rangerje vodil general John Jansha osebno.

General Jansha je pravi pasji sin. Ko je prilezel iz mednožja, je salutiral svoji mami in v rit brcnil zdravnika, ker je pomagal rojevati otroke, namesto da bi pomagal marincem v Vietnamu. Je človek, ki bi za svoje vojake umrl. In oni zanj.

General John Jansha, po pripovedovanju vojakov eden najtrših ljudi v vojski

Gledati smrti v oči

Predstavo je otvoril pevski zbor F-4 phantomov, ki so Križevsko vas zasuli z napalmom. Po dveh urah silovitega ognja je bila v vasi tišina. Na obrazu stotnika Grimsa je bilo videti, da nekaj ni v redu

”Sprašili smo jim riti, to je to, izstrelili ne bomo niti metka” je glasno zakričal Mahnich. Še preden je lahko Grims nad njega poslal salvo kletvic, se je odprla džungla.

Zasuli so nas granatni izstrelki, okoli nas so švigale ostrostrelske krogle, sovražnika pa ni bilo videti nikjer. Imigranti so vas evakuirali prek tunela in nas presenetili z napadom z ozadja.

Vod je bil razbit. Grims je glasno lajal ukaze, marinci pa so bili v popolnem šoku. Nekaj metrov od mene je padla granata. V temi džungle sem zagledal Smrt, ki pa ni izbrala mene, ampak mladega Johnsona, pobiča iz Severne Karoline, ki je bil komaj polnoleten. Izgubil sem zavest.

General Jansha

Zbudil sem se med drevesi v šotoru, niti približno nisem vedel, ali streljanje in kričanje slišim v glavi ali boji še potekajo.

Joseph Thenko, medicinec v Grimsovem vodu, je dopolnil mojo luknjasto zgodbo.

Potem ko so naš vod obkolili imigranti, so obroč presekali rangerji Janshe in nas potegnili na varno. Izgubili smo pol voda, dobre vojake, ki so umrli v neki od boga pozabljeni vasi na drugem koncu sveta v vojni, ki ni bila nikoli njihova.

Thenko je povedal, da v vasi še vedno potekajo hudi boji – imigrantkongovci se borijo za vsako kočo, za vsak kamen. Kje je Mahnich, kje je stotnik Brian Grims?

Naslednjič: v vojni mladi umirajo in stari govorijo

Prvi del sage o vojni v Beli Krajini: vojna je zlo

Drugi del: pekel, pekel, povsod je pekel

Na norikravi lahko komentirate brez registracije. Kljub temu, da podpiramo absolutno svobodo govora, si boste z idiotskimi komentarji zagotovili enosmerno vozovnico v Sibirijo. Komandant Norakrava bo odgovoril na vse komentarje.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*