Hojsova raztrgana kuverta v muzej moderne umetnosti

Umetniško-politični performans Schrödingerjeva kuverta se je z včerajšnjo finalno predstavo v kabinetu Premiera zaključil. Odprto-zaprta kuverta kot simbol dualnosti človeške duše?

Avantgardni artist Aleš Hojs je z včerajšnjo finalno predstavo zaključil več tednov trajajoč performans z naslovom Schrödingerjeva kuverta, ki je s svojo kontroverznostjo razdvajal Slovenijo.

Zadnja predstava se je odvijala v kabinetu Premiera, kjer je Hojs v maniri Banksya, Clauda Moneta in drugih legendarnih umetnikov svojo mojstrovino – uničil.

Naš najbolj znani dadaist je nato gol stopil pred množico in povedal: ”Umetnost je mrtva. Umetnost je živa. Kuverta je odprta, kuverta je zaprta, kuverte ni, kuverta je, kaj je kuverta, zakaj je kuverta, ku, ku, kukavica, kuli, kumara, ku*ac, vse je naj gre v ku*rac in nič naj ne gre v ku*ac – STOP!”

Ljudstvo je izbruhnilo v aplavz, Hojs pa se je zgrudil.

Svet umetnosti se sedaj sprašuje, kaj je bilo pravzaprav sporočilo predstave Schrödingerjeva kuverta.

Werner Brozovič, strokovnjak za področje avantgardne umetnosti, je za naš radio povedal: ”Kuverta, ki je obenem zaprta in odprta, simbolizira kompleksnost človekova. Ljudje smo obenem sposobni neizmerne ljubezni in neverjetnega sovraštva, naša duša je torej hkrati zaprta in odprta za božjo ljubezen. To je s svojo predstavo želel sporočiti Hojs.”

Raztrgana kuverta je bila predana muzeju moderne umetnosti, na ogled pa bo v sklopu stalne razstave Politična greznica.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*