GZS: delavci s kakanjem v službi odplaknejo podjetnikom 6 milijard evrov letno!

Bodo podjetniki primorani odstraniti WC školjke? Gospodarstveniki pozivajo vlado, naj določi najdaljši čas, ki ga lahko delavci presedijo na WC-ju.

Včeraj je na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) potekalo srečanje gospodarstvenikov, na katerem so govorili o reformah, ki bodo potrebne za zagon gospodarstva po epidemiji koronavirusa.

Podjetniki so se strinjali, da je eden od največjih problemov, s katerim se trenutno sooča slovensko gospodarstvo, kakanje delavcev na delovnih mestih.

Mag. Mojca Šmuc, generalna direktorica GZS: ”Človek za odvajanje povprečno porabi okoli 10 minut. Če je bruto urna postavka delavca 3 evre, to pomeni, da delavec ob vsakem odvajanju podjetju povzroči za 0,5 evra škode. Preračunano na celotno Slovenijo to pomeni prek 6 milijard evrov škode, ki jo delavci povzročijo gospodarstvu. In to če ne štejemo zraven še stroškov toaletnega papirja.”

Na vlado so gospodarstveniki zato naslovili prošnjo, naj v zakon o delovnih razmerjih vključi člen, ki bo določeval, koliko minut na teden lahko zaposleni presedijo na WC školjki in koliko WC papirja lahko porabijo.

Obenem so v izjavi za javnost apelirali na človeške vire, naj bodo v teh nepredvidljivih časih solidarni do svojih delodajalcev in do sprejetja zakonske rešitve opravljajo veliko potrebo doma.

”Vsekakor želimo problem najprej rešiti prek dialoga s socialnimi partnerji. Če pa to ne bo mogoče, bomo v skrajnem primeru primorani demontirati WC školjke z delovnih mest,” je še povedala Šmuceva.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je predlogu GZS-ja načeloma naklonjen, se pa sam bolj nagiba h kompromisni rešitvi trimesečnega prehodnega obdobja, ko bi delavci lahko odvajali v vedra.

”Strinjam se, da je straniščna reforma nujna, je pa tu potrebno gledati tudi na delavca. Predlog, ki ga bomo poslali v parlament, bo vseboval določilo o prehodnem obdobju, ko bodo delavci lahko odvajali v vedra pod pogojem, da ne zapustijo svojega delovnega mesta,” je povedal minister Kralj.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*