Grob poseg v pravice delodajalcev: bodo starši hudo bolnih otrok upravičeni do bolniške? Kdo bo to plačal?

Varuh človekovih pravic s sekiro nad gospodarsko rast! Ali 6-letniki resnično ne morejo biti sami v bolnišnici? Ali morajo starši umirajočih otrok res delati gužvo v bolniški sobi?

Te dni v Sloveniji poteka debata, ki razdvaja narod.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina (in zdravniki, ostala stroka ter ljudje na splošno) namreč želi, da se staršem bolnih otrok prizna plačano odsotnost iz dela – trenutno je situacija namreč takšna, da starši niso upravičeni do bolniške, če je njihov otrok hospitaliziran, starši, katerih otroci so starejši od šestih let, pa morajo za bivanje v bolnici plačati 15 evrov na dan.

In kaj točno je s tem narobe?

Se sprašuje druga polovica Slovenije, ki razume gospodarsko rast, ekonomski liberalizem in nihilizem.

V Gospodarski zbornici Slovenije namreč opozarjajo, da bi takšen ukrep globoko zarezal v pravico pravnih oseb do delanja biznisa, zato že napovedujejo pravne ukrepe zoper starše bolnih otrok.

Generalni sekretar GZS Jože Fikus: ”Glejte, mi nismo brez srca. Vsak normalen podjetnik bo dal staršu dovoljenje, da za dve uri zapusti delovno mesto na dan otrokovega pogreba. Predlog, da naj bi starši svetili ob svojih otrocih, pa je nor. To pomeni nove stroške, ki jih na koncu plačamo mi, ustvarjalci gospodarske rasti.”

Nad predlogom ljudi se zgražata tudi OECD in IMF, ki kličeta k razumnim rešitvam: ”V OECD-ju zagovarjamo to, da se v bolnišnice montira Skype ali Whatsapp, tako da staršem sploh ne bi bilo potrebno zapustiti delovnega mesta.”

Vsekakor gre za zelo kontroverzno temo, o kateri vas bomo še obveščali.

Kakšno pa je vaše mnenje? Mislite, da si petletni otroci z levkemijo želijo ob sebi mamo? Komentirajte!

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*