GNUSOBA: Avstrijci sprejeli tlačanski zakon za slovenske delavce

Slovenski delavci v Avstriji bodo morali eno leto delati pri prvemu delodajalcu. Pojavljajo se grozljive zgodbe o de facto sužnjelastniškem odnosu do delavcev. Neoliberalizem za slovenske delavce, državni protekcionizem za delodajalce.

Slaba novica za vse Slovence, ki se nameravate odpraviti na delo v Avstriji. Za slovenske delavce bo namreč začela veljati enaka zakonodaja, kot za delavce iz Bosne in Hercegovine.

Nov avstrijski sporazum o zaposlovanju delavcev iz Slovenije določa, da mora delavec prvo leto ostati pri delodajalcu, na katerega je vezano dovoljenje za delo, razen če pride do kršitev, ki omogočajo izredno odpoved.

Prag za tovrstne kršitve s strani delodajalcev je izjemno visok, pri čemer pa je malo verjetno, da bo delavec, ki je pravkar prišel v Avstrijo, najel dragega avstrijskega odvetnika, ki mu bo interpretiral tamkajšnjo zakonodajo in tako v skladu z zakoni podal izredno odpoved.

Delavska svetovalnica: poslušamo grozljive zgodbe

Leta 2016 je avstrijska policija odkrila hude kršitve v lesnopredelovalni industriji – govorilo se je celo o suženjstvu in trgovini z ljudmi.

V Delavski svetovalnici so nam povedali grozljive zgodbe slovenskih delavcev, ki so v Avstriji delali v tako rekoč suženjskih razmerah.

”Recimo delavec se je poškodoval pri delu, delodajalec pa mu je rekel, da lahko bolniško koristi šele po osmih oddelanih urah na dan, kar je seveda absurdno. Da ne omenjamo plačila na roko, neizplačila nadur, polačilo pod minimalno plačo itd.,” je povedal Elmir Ćerimović, ki se bori za pravice slovenskih delavcev v Avstriji.

Pri vsem tem pa je zanimivo, da določba o tem, da mora delavec ostati pri delodajalcu eno leto, velja le za slovenske delavce – če bi recimo v Avstriji delal nekdo iz Uzbekistana, ta določba ne bi veljala.

Gre torej za eksplicitno protekcionistično politiko v odnosu med slovenskimi delavci in avstrijskimi delodajalci, ki je povsem v nasprotju z ekonomskim liberalizmom, ki ga delodajalci vlečejo po ustih 24 ur na dan.

Popravek

V članku je prišlo do napake. Sporazum je sprejela Slovenija, nanaša pa se na srbske in bosanske delavce. Edina stranka, ki je sporazumu nasprotovala, je komunistična Levica. Vse je torej v redu, boli nas patak za Bosance in Srbe – super novica za slovenske delodajalce, GO sLOVEenija!!!

Na norikravi lahko komentirate brez registracije. Kljub temu, da podpiramo absolutno svobodo govora, si boste z idiotskimi komentarji zagotovili enosmerno vozovnico v Sibirijo. Komandant Norakrava bo odgovoril na vse komentarje.

Komentirajte

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


*